Getty
NOS Sport

Zege marathonrevelatie Yehualaw ondanks val, ook Kipruto wint in Londen

Yalemzerf Yehualaw heeft op knappe wijze de marathon van Londen op haar naam gebracht. De Ethiopische kwam alleen over de streep - die voor Buckingham Palace getrokken was - en noteerde een winnende tijd van 2.17.26.

Na zo'n 35 kilometer kwam Yehualaw ten val, maar de pechvogel slaagde erin weer aan te sluiten bij Judith Korir, Sutume Kebede, Alemu Megertu en Joyciline Jepkosgei, de winnares van 2021. Ze nestelde zich vervolgens opnieuw aan kop, waarna de anderen stuk voor stuk moesten lossen.

De pas 23-jarige Yalemzerf brak in februari in Spanje het wereldrecord op de 10 kilometer en liep in april haar eerste marathon. Ze klokte in Hamburg 2.17.23, de snelste tijd ooit voor een debutante op de klassieke afstand van 42.195 meter.

Ook solozege Kipruto

Bij de mannen kwam Amos Kipruto als eerste over de finish. De Keniaan, die nooit eerder een gerenommeerde stadsmarathon wist te winnen, liep een tijd van 2.04.39.

AFP
Leul Gebresilase, Amos Kipruto en Bashir Abdi

De wedstrijd bij de mannen werd net als bij de vrouwen een afvalkoers. Zes man vormden na 35 kilometer een kopgroep. Daartoe behoorde ook de Ethiopische legende Kenenisa Bekele, die nog nooit won in Londen. Ook nu moest de inmiddels 40-jarige atleet in de slotfase passen. Het hoge tempo dat zijn landgenoot Kipruto liep, was hem te veel.

Hij bleek niet de enige, want ook de anderen konden niet volgen. Leul Gebreselassie streed met de Belg Bashir Abdi om de tweede plaats en de Ethiopiër bleek over net iets meer inhoud te beschikken. Abdi, vorig jaar winnaar in Rotterdam, eindigde ook als derde op de Spelen in Tokio en eerder dit jaar op de WK in Eugene.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl