NOS Nieuws

Ophef in Iran over beelden van oproerpolitie die vrouw bij billen pakt

Op sociale media in Iran is ophef ontstaan over een video waarop een lid van de oproerpolitie een vrouw bij haar billen pakt. De politie is door de beelden in verlegenheid gebracht en zegt dat er een onderzoek komt. Wat dat onderzoek inhoudt, is niet duidelijk.

In een verklaring wordt alleen gezegd dat vijanden van de islamitische republiek "door psychologische oorlogvoering ophef en geweld veroorzaken".

BBC Persian heeft beelden van het incident online gezet; na ongeveer een minuut is te zien hoe de vrouw bij haar billen wordt gepakt:

De beelden zijn deze week gemaakt bij protesten in hoofdstad Teheran. De vrouw werd op straat door de oproerpolitie ingesloten en bij haar nek gepakt. Bij een groep politiemensen op motoren probeert ze zich los te rukken en wordt dan bij haar billen gegrepen. De vrouw slaagt er in te ontkomen met hulp van omstanders.

De politie stelde aanvankelijk dat de video door tegenstanders van de regering was gemanipuleerd, maar erkende later dat dat niet klopte. De video wordt inmiddels door Iraniërs veel gedeeld op sociale media.

Terugvechten

De autoriteiten in Iran blokkeren sociale media, toch komen er dagelijks beelden naar buiten van demonstraties waarin wordt geroepen om vrijheid en het vertrek van de regering. Vrouwen die de straat opgaan en hun hoofddoek afdoen, krijgen bijval van mannen die zich bij de protesten hebben aangesloten.

Er zijn ook video's in omloop waarop vrouwen door de politie worden aangevallen en terugvechten. In reactie op de laatste beelden zeggen Iraniërs dat ze nu nog gemotiveerder zijn om de straat op te gaan en te demonstreren.

Mensenrechtenactivisten vragen zich af wat de Iraanse politie doet met vrouwen achter gesloten deuren, op politiebureaus en in gevangenissen, waar ze ongehinderd hun gang kunnen gaan. Op sociale media wordt onder meer gezegd dat de politie "de meisjes van dit land niet alleen misbruikt in de gevangenissen, maar nu ook openlijk op straat", zo meldt de BBC.

Wekenlange protesten

In Iran is het al weken onrustig, na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf kort nadat ze door de politie was gearresteerd omdat ze haar hoofd niet had bedekt. De autoriteiten zeggen dat ze is bezweken aan een hartaanval, maar haar familie zegt dat ze is overleden nadat de religieuze politie had had geslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl