NOS Nieuws

'Inlichtingendiensten AIVD en MIVD ronselen journalisten'

Journalisten worden systematisch geronseld door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD, meldt NRC op basis van eigen onderzoek. Er worden ook journalisten benaderd die daardoor in de problemen kunnen komen in conflictgebieden als het Midden-Oosten.

De krant sprak met 32 redacteuren en correspondenten die zich bezighouden met onderwerpen over of werken in gebieden waar de inlichtingendiensten aandacht voor hebben.

De helft van de journalisten zegt benaderd te zijn door een van de twee diensten. In enkele gevallen was de AIVD, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, bereid om te betalen.

Reden voor de rondgang van NRC was een intern document van de AIVD dat de krant vorige maand onder ogen kreeg. Dat document werd in 2016 al gelekt bij klokkenluiderswebsite PubLeaks, maar werd nooit naar buiten gebracht. In dat document staan de namen van 21 "bronnen en agenten", onder wie acht journalisten.

Risico

Programmamakers Sinan Can en Thomas Erdbrink waarschuwen in de krant voor de gevaren die journalisten lopen als ze met de diensten samenwerken. Can zegt dat hij in 2018 werd benaderd, maar een gesprek weigerde.

Hij zegt te begrijpen dat de diensten voor de veiligheid van de staat moeten zorgen, maar dat het "toch kwalijk blijft, want wij lopen een enorm risico in die landen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl