'Journalist Stella Braam decennia gevolgd door inlichtingendiensten'
Onderzoeksjournalist Stella Braam wordt al decennia gevolgd door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de voorganger BVD. Dat meldt NRC, dat het persoonsdossier heeft ingezien, dat door Braam bij de AIVD is opgevraagd. Sinds 1986 werd het dossier bijgehouden, schrijft de krant.
Journalisten kunnen, net als alle Nederlanders, een verzoek doen bij de AIVD of MIVD om een eventueel bijgehouden dossier van zichzelf op te vragen. Gegevens van langer dan vijf jaar geleden kunnen worden vrijgegeven, waarbij gevoelige informatie wordt afgeschermd. In het geval van Braam was driekwart van de circa 300 pagina's onleesbaar gemaakt.
Stella Braam schreef in haar journalistieke carrière veel over de extreemrechtse Turkse organisatie Grijze Wolven, waarvoor zij indertijd met de dood werd bedreigd. Tegenwoordig werkt ze voor onderzoekscollectief The Investigative Desk. Volgens NRC hielden de inlichtingendiensten haar in de gaten vanwege haar contacten in Turkse kringen.
Onwaarheden
De BVD sprak met verschillende mensen over Braam, schrijft de krant. Zo zou de dienst een bron bij de Turkse Federatie Nederland hebben gehad. Ook een onderzoeker van het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen in Utrecht, die tevens bij haar in huis woonde, zou met de dienst over haar werk hebben gesproken.
Ook bevat het dossier onwaarheden, zei Braam in het NOS Radio 1 Journaal. "Zo staat er dat ik voor de PKK zou werken en eigenlijk Eline Braam zou heten. Dat klopt helemaal niet. Ze zijn ook op zoek gegaan naar criminele antecedenten, maar die hebben ze niet kunnen vinden."
Het is niet bekend of Braam werd afgeluisterd of afgetapt, omdat de informatie over de werkwijzen van de BVD en AIVD niet is vrijgegeven.
Bronbescherming
De onderzoeksjournalist gaat bij het ministerie van Binnenlandse Zaken bezwaar maken tegen de praktijken. Ze eist vernietiging van de gegevens en dat de AIVD stopt met haar volgen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Persvrijheidsfonds steunen Braam in deze zaak. NVJ-secretaris Thomas Bruning noemt het nieuws alarmerend en wil dat er snel helderheid komt.
De ontdekking dat ze actief is gevolgd door de inlichtingendiensten heeft Braam naar eigen zeggen in een lastig parket gebracht. "Ik moet mijn bronnen kunnen beschermen, maar kan de bronbescherming niet garanderen", zegt ze tegen NRC. Doordat over de laatste vijf jaar geen informatie is verstrekt, weet de journalist immers niet of het volgen is gestopt.
"Het geeft een naar gevoel dat ik door die dienst zo lang in de gaten gehouden ben. Blijkbaar zien ze mij als een journalist die 'staatsgevaarlijk' is of een bedreiging kan zijn", aldus Braam.
De AIVD wilde tegenover de krant niet reageren. Hoeveel journalisten in Nederland door de inlichtingendiensten in de gaten worden gehouden, is niet bekend.