NOS WielrennenAangepast

Lavreysen weer wereldkampioen keirin, ook medaille Hoogland en Eefting

De finale van de keirin met Lavreysen en Hoogland

Regerend wereldkampioen Harrie Lavreysen heeft zijn wereldtitel op de keirin geprolongeerd. In Saint-Quentin-en-Yvelines klopte hij net als vorig jaar Jeffrey Hoogland, die zilver pakte.

In de finale, met zes renners, begon Lavreysen op de vijfde positie. Al vrij vroeg plaatste hij een aanval. Hoogland reed op dat moment in tweede positie en was de enige die kon volgen. Maar Hoogland kwam wel tekort op de streep. Kevin Quintero won brons.

Lavreysen was na afloop dolgelukkig dat hij weer een titel aan zijn toch al indrukwekkende palmares kon toevoegen. "Dit is mijn tiende wereldtitel, echt bizar. En ik ben nog lang niet klaar." De renner uit Luyksgestel voelt zich goed op deze baan: hij hoopt zondag ook op het onderdeel sprint goud te pakken. "Ik heb heel veel zin in de sprint op deze baan. Ik ben heel blij dat hier over twee jaar de Olympische Spelen zijn. Top."

Bekijk hier de reacties van Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland:

Na de finish was er nog een valpartij, Hoogland werd onderuit gereden door een tegenstander. Hij had direct na afloop nog geen last van zijn val. "Maar het zilver doet wel pijn. De tweede plek doet meer pijn dan verwacht, omdat ik met weinig verwachtingen naar het WK was afgereisd."

Zowel Lavreysen als Hoogland had zonder al te grote problemen de finale bereikt. De gouden medaille voor Lavreysen komt een dag na de verrassende zilveren medaille op de teamsprint. Bij dat onderdeel, waar Lavreysen en Hoogland ook aan meededen, had Nederland gerekend op goud.

De valpartij van Hoogland na de finish.

Roy Eefting heeft op het onderdeel scratch de bronzen medaille gewonnen. Eefting kwam in de laatste ronde hard sprintend heel dichtbij, maar moest het goud aan de Canadees Dylan Bibic laten. Op de streep kwam ook Kazushige Kuboki Eefting nog voorbij. Bij het onderdeel scratch worden er zestig rondes (15 kilometer) gereden.

De ervaren Eefting (33) haalde in 2019 al eens zilver. Toch was hij niet verbitterd over brons. "Het was een harde koers, de echte 'punch' zat er niet meer in", zei Eefting na afloop.

Eefting zet flink aan, maar moet het doen met brons op de scratch

Groot-Brittannië won goud bij de ploegenachtervolging door Italië te verslaan. Het was ook het duel tussen Daniel Bingham en Filippo Ganna. De Italiaan Ganna pakte recent het werelduurrecord af van Bingham. Bingham is in het dagelijks leven werkzaam voor INEOS Grenadiers, de wegploeg van Ganna. Ook Ethan Hayter van INEOS reed bij de Britten.

Bekijk het programma van de komende dagen, de avondsessies zijn live te zien bij de NOS:

  • NOS
    Programma WK baanwielrennen 14 oktober
  • NOS
    Programma WK baanwielrennen 15 oktober
  • NOS
    Programma WK baanwielrennen 16 oktober 1/2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl