NOS Nieuws

Kabinet wil niet langer met drankindustrie praten over voorkomen alcoholmisbruik

Het heeft weinig tot geen zin meer om met de drankindustrie te praten over het voorkomen van alcoholmisbruik, vindt het kabinet. Staatssecretaris Van Ooijen maakt daarom een eind aan het overleg, laat hij de Tweede Kamer weten.

De afgelopen jaren zijn er uit deze gesprekken nauwelijks maatregelen gekomen om de volksgezondheid te beschermen, terwijl de urgentie groot is, zegt Van Ooijen. "In essentie komt dat omdat de verschillen tussen de standpunten en belangen van bijvoorbeeld alcoholproducenten en gezondheidsorganisaties onoverbrugbaar blijken te zijn."

Het vorige kabinet had in het kader van het Nationaal Preventie Akkoord verschillende partijen aan tafel uitgenodigd. Namens de drankhandel onder andere Koninklijke Horeca Nederland, de Slijtersunie, Vereniging Drankenhandel Nederland, en namens de gezondheidszorg Stichting Jeugd en Alcohol, Verslavingskunde Nederland en Zorgverzekeraars Nederland.

Van Ooijen: "De standpunten aan tafel zijn onoverbrugbaar. Deze impasse wil ik doorbreken." Vooral de gezondheidsorganisaties voelden zich in toenemende mate ongemakkelijk over de gesprekken.

De Nederlandse Vereniging Drank en Horeca Inspecteurs (NVDI) en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP verlieten uit protest het overleg al op 5 oktober. Zij zijn het niet eens met het kabinetsvoornemen om winkels ook alcohol te laten schenken, een oude wens van de VVD.

De staatssecretaris blijft wel in overleg met alle partijen om de doelen uit het Nationaal Preventie Akkoord te halen, maar de overheid streeft er niet meer naar om de alcoholproducenten en -handelaren ook achter het beleid te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl