NOS Nieuws

IMF verwacht dat leven nog even duurder blijft worden, economische groei zakt weg

Het leven blijft nog even duurder worden, zeker in Nederland, verwacht het Internationaal Monetair Fonds. De economische groei zakt bovendien in Nederland volgend jaar bijna helemaal weg.

Voor dit jaar schat het IMF de groei van de Nederlandse economie nog op 4,5 procent. Volgend jaar blijft daar nog maar 0,8 procent van over. De Nederlandse inflatie komt dit jaar uit op 12 procent en volgend jaar nog altijd op 8 procent, schat het IMF.

De economen van het IMF zijn daarmee somberder dan hun evenknieën bij het Centraal Planbureau (CPB) in september waren. In hun ramingen rond Prinsjesdag gingen het CPB nog uit van een inflatie van maximaal 5,5 procent, afhankelijk van de gasprijzen.

'Het ergste moet nog komen'

Ook wereldwijd neemt de groei af, maar minder hard. De hoge gasprijzen in Europa, mede door de oorlog in Oekraïne, hebben mondiaal weerslag. Bovendien duwt het conflict ook de graanprijzen omhoog, ondanks het Zwarte Zee-akkoord.

Behalve de oorlog in Oekraïne speelt ook mee dat China economisch steeds minder de wind in de rug heeft. De Chinese regering blijft vasthouden aan coronalockdowns en bovendien verkeert de Chinese vastgoedmarkt in zwaar weer sinds vastgoedreus Evergrande vorig jaar begon te wankelen.

De inflatie is al een paar maanden flink aan het stijgen. Waardoor die grote stijging komt, leggen we uit in deze video:

Waarom je geld minder waard wordt

Niet alleen in Europa moeten mensen rekening houden met economische malaise, ook voor de Verenigde Staten en China schroeft IMF de verwachting terug. "In het kort: het ergste moet nog komen, voor veel mensen zal 2023 voelen als een recessie", schrijft IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas.

De inflatie temmen

Het IMF ziet een belangrijke rol weggelegd voor centrale banken. Gourinchas waarschuwt dat de roep om de economie te steunen ongetwijfeld luider zal worden nu de economische voorspoed afneemt. Maar prijsplafonds, ongerichte subsidies en exportverboden zijn niet de oplossing, zegt hij. Dit soort maatregelen heeft het risico de inflatie verder op te jagen, omdat de overheidsuitgaven omhooggaan.

"Als stormwolken samenpakken, moeten beleidsmakers standvastig zijn", schrijft Gourinchas. "Waar nodig moeten beleidsmakers ervoor zorgen dat de markten stabiel blijven, maar centrale bankiers moeten hun monetaire beleid gefocust houden op het temmen van de inflatie."

Daarmee sluit zijn verhaal aan bij de uitspraken van Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Hij liet zich deze week kritisch uit over het energieplafond. Het zorgt er volgens Knot voor dat mensen meer geld overhouden om te besteden, wat de prijzen nog verder kan opdrijven. "Dat zal voor de Europese Centrale Bank betekenen dat we dan de rente nog iets verder omhoog zullen moeten brengen dan dat we zonder deze plafonds al hadden moeten doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl