EPA
NOS Nieuws

Opnieuw Oekraïense graanschepen vertrokken uit Zwarte Zeehavens

Vier schepen met graan zijn vanochtend vertrokken uit Oekraïense havensteden aan de Zwarte Zee. Dat heeft minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur gemeld. Het is bijna een week na het vertrek van het eerste graanschip, dat maandag de haven van Odessa uit voer volgens het graanakkoord met Rusland. Vrijdag vertrokken ook drie schepen uit Oekraïense havens.

Volgens Koebrakov hebben de schepen samen bijna 170.000 ton graan aan boord. De schepen zijn de Mustafa Necati, de Star Helena, de Glory en de Riva Wind.

Alle graanschepen uit Oekraïne varen naar de Turkse stad Istanbul. Het is de bedoeling dat het aantal snel toeneemt. "Onze volgende stap is om het mogelijk te maken dat onze havens meer dan honderd vrachtschepen per maand kunnen afhandelen", zei Koebrakov gisteren.

In een tweet maakte Koebrakov melding van het vertrek van vier schepen vandaag:

Het eerste schip kwam vorige week aan in Turkije, vanwaar het na inspectie vertrok naar Libanon. Het zou vandaag aankomen in Tripoli, maar volgens de Oekraïense ambassade heeft het schip vertraging opgelopen en zal het vandaag niet arriveren. Over de oorzaak van de vertraging of de verwachte aankomstdatum is niets bekendgemaakt.

Het schip ligt volgens een trackingsite nog voor de Turkse kust. Op de vrachtbrief, waarvan persbureau Reuters een kopie heeft gezien, staat dat het schip volgens planning dinsdag in Libanon moet aankomen. De Libanese ministers van Transport, Landbouw en Economische Zaken zeggen alle drie dat ze niet weten voor wie het graan aan boord van de Razoni bestemd is.

Dreigende hongersnood

Het akkoord dat Rusland en Oekraïne op 22 juli sloten met Turkije en de Verenigde Naties kwam tot stand na waarschuwingen van de VN dat er op verschillende plekken in de wereld een hongersnood dreigt als het graan nog langer wordt tegengehouden. Vooral Afrika en het Midden-Oosten zijn afhankelijk van het Oekraïense graan.

De schepen worden in Turkije geïnspecteerd om te voorkomen dat er bijvoorbeeld wapens worden gesmokkeld. In Istanbul is het coördinatiecentrum gevestigd voor de uitvoering van het akkoord. Daarna kunnen ze op weg naar hun eindbestemming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl