Kinderen kijken tv in een wachtruimte in Ter Apel
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Situatie alleenstaande kinderen in Ter Apel verslechterd, zegt Kinderombudsman

De situatie voor alleenstaande kinderen in het azc in Ter Apel is de afgelopen maanden verslechterd. Tientallen kinderen verblijven dagenlang in een wachtruimte en slapen op stenen vloeren of een stoeltje.

Dat concludeert de Kinderombudsman, Margrite Kalverboer. Recent heeft zij opnieuw een bezoek gebracht aan het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel. In een brief, die in handen is van RTV Noord, schrijft ze aan staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) dat de situatie verder uit de hand is gelopen ten opzichte van haar eerdere bezoek in april dit jaar.

'Ze poetsen met hun vingers hun tanden'

Tijdens het bezoek van een week geleden, verbleven in Ter Apel 300 alleenstaande kinderen, terwijl er maar plek is voor 55. Om toch iedereen onderdak te bieden, moest een groep van 30 kinderen in een wachtruimte verblijven voor in ieder geval drie dagen.

"Ze wachten de hele dag op een plastic stoeltje en slapen 's avonds in een wachtruimte op een stenen vloer of op een stoeltje. Ze krijgen een laken en iets wat voor een deken door moet gaan", schrijft Kalverboer in haar brief.

NOS Stories sprak deze zomer met tientallen minderjarige alleenstaande asielzoekers bij Ter Apel:

De Kinderombudsman meldt dat de kinderen "grauw zien van vermoeidheid", dat ze "onvoldoende eten" en dat er onvoldoende sanitaire middelen zijn. "Ze poetsen hun tanden met hun vingers op de wc en er is geen douche."

Schending van rechten kind

Na gesprekken met kinderen komt Kalverboer tot de conclusie dat de rechten van de kinderen "ernstig worden geschonden terwijl gevluchte kinderen onder het kinderrechtenverdrag extra bescherming genieten".

Ook maken de kinderen zich veel zorgen: "Een meisje dat ik sprak vertelde hoe onveilig ze zich voelde. In de drie dagen dat ze in Ter Apel was, had nog niemand met haar gesproken over de situatie. Twee meisjes slapen in dezelfde wachtruimte met dertig jongens en ervaren onvoldoende toezicht."

Een woordvoerder van het COA laat weten niet op de brief te kunnen reageren en eerst de reactie van de staatssecretaris af te wachten, aangezien de brief aan hem is gericht.

Advertentie via Ster.nl