Aanmeldcenrum Ter Apel
NOS Nieuws

Inspecties slaan alarm over minderjarige asielzoekers in Ter Apel

In de asielopvang in Ter Apel is de situatie voor kinderen zonder ouders ver onder de maat. Dat schrijven twee inspecties in een brandbrief aan staatssecretaris Van der Burg van Justitie.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid roepen de staatssecretaris op niet te wachten met ingrijpen. Volgens hen lopen "alleenstaande minderjarige vreemdelingen" grote risico's en moeten ze naar andere plaatsen in het land worden overgebracht.

De inspecties waren gisteren in Ter Apel. Daar zaten toen 213 alleenstaande minderjarigen. Volgens de inspecteurs is er eigenlijk maar plaats voor maximaal 55 kinderen zonder ouders en kan het COA nu geen toezicht houden op de veiligheid en gezondheid en het welbevinden van de kinderen. "COA-medewerkers willen alles doen wat zij kunnen, maar met deze aantallen lukt dat niet meer", schrijven ze aan Van der Burg.

Vieze wc's en douches

De inspecties hebben vastgesteld dat de kinderen zonder toezicht en begeleiding in units wonen en slapen, dat de keukens, wc's, douches en slaapkamers vies zijn en dat er daardoor risico's zijn voor de gezondheid.

Onder de 213 minderjarigen waren 19 kinderen jonger dan 15 jaar. "Zulke kwetsbare kinderen horen in een kleinschalige opvang voortdurend passende begeleiding te krijgen en die is er in Ter Apel niet."

Alles op alles

Staatssecretaris Van der Burg van Asiel laat via een woordvoerder weten dat hij de kritiek van de inspecties heel goed begrijpt en dat er actie wordt ondernomen.

Aan provincies is gevraagd om direct 25 tot 30 eengezinswoningen aan te bieden om zo de doorstroom in Ter Apel weer op gang te brengen. "Daarnaast blijft alle inzet op het realiseren van opvangplekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen onverminderd doorgaan", aldus de staatssecretaris. "We zetten alles op alles om de situatie te verbeteren."

Al eerder noodklok

De inspecties luidden in juni ook al de noodklok over de situatie van kinderen in de asielopvang in het algemeen, dus ook die met ouders. Sindsdien is de toestand niet verbeterd en de situatie van kinderen zonder ouders is nog schrijnender dan die van andere kinderen, staat in de brief.

Steeds meer kinderen melden zich in Nederland in hun eentje voor asiel. Van januari tot en met juli waren het er ruim 1700. Dat zijn er meer dan twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. En volgens cijfers van de IND deden in augustus nog eens 588 alleenstaande minderjarige vreemdelingen een asielaanvraag.

NOS Stories sprak de afgelopen weken met tientallen minderjarige alleenstaande asielzoekers bij Ter Apel:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl