Bukayo Saka heeft Arsenal op voorsprong gezet

Arsenal na zege op Liverpool weer koploper, mijlpaal Antony en Ronaldo

Arsenal heeft dankzij een 3-2 zege op Liverpool de koppositie in de Premier League heroverd, terwijl Virgil van Dijk en de zijnen steeds verder wegzakken.

De afgelopen jaren zo succesvolle ploeg van manager Jurgen Klopp heeft nu al veertien punten achterstand op de Londenaren en dertien op titelhouder Manchester City, zij het met één wedstrijd minder gespeeld.

Record

Later op de avond ging ook Everton, de tweede club uit Liverpool, onderuit. Manchester United won met 2-1 op Goodison Park dankzij doelpunten van Antony en Cristiano Ronaldo, die beiden een record noteerden.

Cristiano Ronaldo en Antony

Arsenal benutte tegen Liverpool de speeltijd voor rust ten volste. Al na 58 seconden opende Gabriel Martinelli na een fraaie steekpass van aanvoerder Martin Odegaard de score en in de vijfde en laatste minuut van de extra tijd maakte Bukayo Saka uit een vlotte counter op aangeven van Martinelli de 2-1.

Het verdedigend kwetsbaar ogende Liverpool had tussendoor via Darwin Núñez tegen gescoord. Na rust had Arsenal de overhand, maar al snel vond Diogo Jota de diepgaande Roberto Firmino, die diagonaal de 2-2 binnenschoof.

Saka bezorgde de thuisploeg, die in de voorgaande acht competitiewedstrijden alleen tegen United averij had opgelopen (3-1 nederlaag), alsnog de verdiende zege. Uit een makkelijk gegeven penalty - Thiago wilde opruimen, maar raakte de kuit van Gabriel Jesus - maakte de 21-jarige Engelsman de 3-2.

700ste van Ronaldo

Everton, die andere club uit Liverpool, kreeg United op bezoek en nam na vijf minuten al de leiding. Na balverlies van Casemiro, de dure aankoop die eindelijk door Erik ten Hag een basisplaats was gegund, schoot Alax Iwobi met een geplaatst afstandsschot raak.

Tien minuten later waren de rollen omgedraaid. Idrissa Gueya liet de bal over zijn voet rollen, waarna de counter van de gasten bij Antony eindigde. De van Ajax overgekomen Braziliaan bleef ijzig kalm en werd de eerste speler van Manchester United die in zijn eerste drie competitiewedstrijden telkens het net heeft weten te vinden.

Cristiano Ronaldo heeft zijn 700ste clubgoal gemaakt

Casemiro had kort voor rust de goedmaker voor zijn fout van eerder in het duel op zijn voorhoofd, maar hij kopte net naast. Kort daarop ontfutselde hij Iwobi de bal, waarna de Braziliaan direct de voor Anthony Martial ingevallen Cristiano Ronaldo aan het werk zette.

De buitenkans was welbesteed aan de Portugees, die zijn eerste Premier League-goal van het seizoen maakte, maar ook zijn 700ste voor een club - waarvan 498 in de competitie. Dat unicum, waarvoor Ronaldo 945 wedstrijden nodig had, ligt ook binnen handbereik voor zijn 'rivaal' Lionel Messi. De Argentijn van PSG staat op 691 doelpunten.

Na de pauze hield United het beste van het spel, maar moest het beducht blijven voor een oprisping van de thuisploeg. Die bleef echter uit en tien minuten voor tijd leek Marcus Rashford de beslissende treffer voor zijn rekening te nemen. Omdat hij bij zijn aanvallende actie een handje bleek te hebben gebruikt, ging er alsnog een streep door het feest.

Een kopbal van Amadou Onana en een gevaarlijk schot van James Garner, dat David De Gea net over het doel kon tikken, deden de gasten in de extra tijd nog even sidderen, maar van een gelijkmaker kwam het niet meer.