Een onderonsje tussen Verhoeven (links), Hari (midden) en Overeem
NOS Sport

Bekvechtende Verhoeven en Overeem hopen dat Hari toch blijft kickboksen

  • Bart van Dooijeweert

  • Bart van Dooijeweert

Nadat hij ook zijn zevende partij bij Glory niet had gewonnen, greep Badr Hari de microfoon. "Ik ben serieus aan het nadenken om een einde aan mijn carrière te breien. Dank jullie wel, allemaal. Ik weet niet of jullie me nog in de ring terug zullen zien", zei de 37-jarige kickbokser tegen zijn fans.

En hoewel Hari de laatste tijd bleef benadrukken dat hij nog jarenlang door wilde gaan, kwam het min of meer aangekondigde afscheid na zijn verliespartij tegen Alistair Overeem in de Gelredome voor niemand als een échte verrassing. Na zeven jaar zonder overwinning was allang duidelijk dat de Amsterdamse Marokkaan zijn beste tijd achter zich heeft liggen.

"Ik kan begrijpen dat hij overweegt te stoppen", zei wereldkampioen zwaargewicht Rico Verhoeven, die in het recente verleden tweemaal tegenover Hari in de ring stond. "Na een reeks verliespartijen denk je: waar doe ik het eigenlijk voor? Je hele levensstijl, je familie, je voeding; alles staat in het teken van de sport. Als je dan keer op keer verliest, dan wordt het frustrerend."

Overeem was traag en log. Ik laat hem alle hoeken van de ring zien.

Rico Verhoeven

Hoewel Hari de laatste jaren niet succesvol was, is hij qua populariteit nog altijd de grootste kickbokser binnen Glory. Ook zaterdagavond was het grootste deel van het publiek op de hand van de 'bad boy' van het kickboksen.

Steeds hetzelfde liedje

Die grote achterban laat zich deels verklaren door het imago van Hari. Misdragingen binnen en buiten de ring - in 2017 werd hij wegens mishandeling veroordeeld tot een maandenlange celstraf - in combinatie met zijn soms arrogante houding maken van hem een bekendheid.

Maar daarnaast is Hari ook een natuurtalent als vechtsporter. Hij werd al op zeventienjarige leeftijd prof en was begin deze eeuw als jonge twintiger een grootheid in de Japanse K-1. Hij boekte liefst 106 zeges, waarvan 92 op knock-out. Een ongekend hoog aantal. Tegenstanders roemen hem om zijn uitstekende techniek en fans waren dol op zijn aanvallende en agressieve stijl.

Bekijk hieronder interviews met Overeem en Verhoeven. Begin volgend jaar nemen beide kickboksers het waarschijnlijk tegen elkaar op.

Ook in zijn moeizame laatste jaren liet Hari nog vaak zien aanvallend van hoog niveau te zijn. Hij bracht wereldkampioen Verhoeven tweemaal aan het wankelen, voordat hij geblesseerd moest opgeven. Maar incasseren ging Hari minder goed af. Elke partij bij Glory verliep eigenlijk volgens eenzelfde patroon. Hari domineerde in de beginfase, met zijn agressieve stijl. Maar halverwege de tweede ronde kon elke tegenstander het initiatief overnemen en de partij winnen.

En exact zo ging het zaterdag opnieuw, tegen Overeem. Hari won de eerste twee rondes, al incasseerde hij aan het einde van de tweede ronde al een flinke uppercut. In het vervolg liep Hari aangeslagen door de ring en kon Overeem de partij naar zich toetrekken.

Zeven jaar drama

"Hij gaat door een moeilijke periode", zei Overeem na afloop. "Ik heb zelf ook weleens een paar verliespartijen achter elkaar gehad, maar bij hem is het nu al zeven jaar drama. Ik kan goed begrijpen dat hij in een lastig parket zit."

De partijen van Badr Hari bij Glory

2016 tegen Rico Verhoeven Hari begint goed, maar moet opgeven met een armblessure
2018 tegen Hesdy Gerges Hari wint op punten, maar zijn zege wordt hem afgenomen na een positieve dopingtest
2019 tegen Rico Verhoeven Hari begint opnieuw goed, maar moet opgeven met een beenblessure
2020 tegen Benjamin Adegbuyi Na een sterk begin breekt Hari zijn neus en verliest hij
2021 tegen Arek Wrzosek Hari slaat zijn tegenstander driemaal neer, maar gaat dan zelf KO
2022 tegen Arek Wrzosek Hari staat achter als de partij wegens rellen op de tribune wordt gestaakt
2022 tegen Alistair Overeem Hari staat na twee rondes voor, maar verliest alsnog

Toch zou Overeem het zonde vinden als Hari daadwerkelijk besluit om te stoppen. "Hij heeft een hoog vecht-IQ. Zijn techniek is uitstekend. Hij kan alleen niet tegen rake klappen. Ik wil binnenkort 'effe' met hem gaan zitten, een koffietje doen. Dan kunnen we het er over hebben."

"Want Badr heeft eigenlijk nog steeds het hele pakket om succesvol te kunnen zijn. Het gaat alleen om de finetuning, even wat knopjes aandraaien."

'Hij is een legende'

Ook Verhoeven hoopt dat Hari op zijn woorden terugkomt. "Laten we afwachten, dan kan het even inzinken bij Badr. Wie weet hoe hij er over een paar dagen over denkt."

"En als hij echt besluit te stoppen, dan neem ik mijn hoed voor hem af. We hebben samen voetbalstadions uitverkocht, dat kan bijna niemand ons nazeggen. Hij is een legende en heeft een geweldige carrière gehad."

Hari is door Overeem naar de grond geslagen

Zo complimenteus als Verhoeven en Overeem voor Hari waren, zo afgunstig waren de twee zwaargewichten naar elkaar. Naar alle waarschijnlijkheid wordt Overeem in het eerste kwartaal van 2023 de tegenstander van Verhoeven in een wereldtitelgevecht en de twee kemphanen maakten zaterdag van de mogelijkheid gebruik om het vuurtje vast op te stoken.

Overeem vindt dat hij nu al recht heeft op de kampioensriem. Volgens de regels had regerend kampioen Verhoeven die namelijk binnen een jaar moeten verdedigen.

Maar omdat Verhoeven later deze maand in actie komt op het door hemzelf georganiseerde evenement Hit It, hanteert Glory de regels soepel voor zijn boegbeeld dat al tien jaar kampioen is.

Wereldkampioen met make-up

Overeem noemde dat privilege voor Verhoeven "een blunder" van Glory-topman Scott Rudmann. "Ik heb tien jaar in Amerika gevochten. Denk je nou echt dat je daar een eigen promotie-evenement mag organiseren? Nee, dan lig je er meteen uit", zei de voormalig UFC-vechter.

Voorproefje voor komend jaar? Verhoeven en Overeem zoeken elkaar op

"Rico verdedigt zijn titel dit jaar niet, dus eigenlijk is die nu vacant", zei Overeem. "En ik zag dat hij make-up droeg vanavond. Dat kan toch niet? Een kickbokskampioen die make-up draagt?"

Op zijn beurt zei Verhoeven dat hij "uiteraard geïrriteerd" was door de woorden van Overeem. "Want wat heeft deze man er eigenlijk over te zeggen? Hij heeft zich helemaal nergens mee te bemoeien."

Verhoeven was niet onder de indruk van het optreden van Overeem tegen Hari. "Zijn performance was niet kampioenwaardig. Ik vond Hari beter, Overeem was traag en log. Als wij straks tegenover elkaar staan, dan ligt het tempo drie keer zo hoog en wordt het een slachtpartij. Ik laat hem alle hoeken van de ring zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl