NOS Sport

Vrouwelijke kickboksers kunnen shinen bij Glory, met een gouden discobal

  • Bart van Dooijeweert

  • Bart van Dooijeweert

Met een glimmende gouden discohelm neemt ze plaats op de persconferentie, naast Badr Hari. "Als je de mogelijkheid krijgt om te shinen voor een publiek van miljoenen mensen, zou jij dan geen glimmende discobal op je hoofd zetten?", vraagt Tiffany van Soest met een brede lach.

De Amerikaanse kickboksster vecht al sinds 2016 bij Glory, maar nooit eerder kreeg ze zo'n groot podium als zaterdagavond. In stadion Gelredome vecht ze tegen de Française Sarah Moussaddak. De partij is door Glory gebombardeerd tot 'co-mainevent' van de avond.

Tiffany van Soest

Vlak voordat Hari en Alistair Overeem de ring betreden voor het laatste gevecht van de avond, mogen Van Soest en Moussaddak voor tienduizenden toeschouwers en miljoenen tv-kijkers om de wereldtitel in hun klasse vechten.

"Dit is echt huge", vindt de 33-jarige Van Soest. "Als kind was ik al een groot kickboksfan en keek ik naar de gevechten van Badr, Alistair en al die anderen. Dat ik nu de spotlights met hen mag delen is een enorme eer. Ik ga er heel erg van genieten, want hier heb ik mijn hele leven voor getraind."

Lange weg

Vrouwen die kickboksen zijn verre van nieuw bij Glory. De bond had in het verleden regelmatig vrouwelijke vechters op het programma staan, maar nog nooit zo prominent als zaterdagavond. In het grootste evenement van het jaar, nota bene.

Van Soest is al jarenlang het vrouwelijke boegbeeld. Ze is titelhouder in het superbantamgewicht, de enige gewichtsklasse voor vrouwen die Glory heeft.

"Ik doe al elf jaar aan deze sport en het was een lange weg om als vrouw zo ver te komen", zegt Van Soest. "Dit co-mainevent is een mooie nieuwe stap en ik hoop de weg voor andere vrouwen en meisjes nog verder te plaveien."

Sarah Moussaddak (links) en Tiffany van Soest (rechts) tijdens de weigh in en de staredown

Dat Glory Van Soest en Moussaddak zo'n groot podium biedt, hebben die twee vrouwen zelf afgedwongen. Dat vertelt Robbie Timmers, die namens Glory verantwoordelijk is voor de programmering van de gevechten.

"Vooral Tiffany heeft echt een unieke stijl. Ze vecht heel spectaculair en laat zien dat ze alle facetten van het kickboksen beheerst", aldus Timmers.

Steeds populairder

Glory merkt onder meer via sociale media dat er steeds meer vraag is naar duels van vrouwen. "Eigenlijk bepaalt ons publiek welke wedstrijden wij organiseren", legt Timmers uit. "We zien dat Van Soest steeds populairder wordt en dan is het logisch dat we haar partij uitroepen tot co-mainevent."

Cijfers heeft Timmers niet, maar hij zegt dat er steeds meer vrouwen en meisjes aan kickboksen doen. In Nederland, maar ook in andere landen.

De pas 22-jarige Moussaddak is onderdeel van die nieuwe generatie. Ze is meervoudig kampioen bij de junioren en hoopt nu de kampioensriem van Van Soest af te pakken. "We gaan samen kickboksgeschiedenis schrijven, ik kijk enorm uit naar morgenavond. Het wordt geweldig", zegt de Française.

"Ik zie dit gevecht als de kans van mijn leven. We gaan er een mooie show van maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl