Pro Shots
NOS Wielrennen

Langeveld zet na Parijs-Tours punt achter wielercarrière: 'Omloop grootste zege'

Nog één koers te gaan en dan is het gedaan met de wielercarrière van Sebastian Langeveld. Na zeventien seizoenen in het profpeloton rondgereden te hebben, stopt hij er zondag na Parijs-Tours mee.

Als de 37-jarige Langeveld de streep in Tours gepasseerd is, zit zijn lange carrière er dus op en zal hij in dienst treden van zijn ploeg EF Education-EasyPost. "Volgend jaar zullen onze renners luisteren naar elk woord dat hij tegen hen roept via de radio, omdat hij tot zijn laatste race een rolmodel voor hen is geweest", valt te lezen in een verklaring van de ploeg.

Winnaar Omloop

De grootste zege in zijn loopbaan boekte Langeveld in 2011, toen hij Omloop Het Nieuwsblad won. Daarnaast stond hij op het podium van de kasseienklassieker Parijs-Roubaix (derde in 2017) en werd hij vijfde in de Ronde van Vlaanderen (2011).

Liefst tien keer stond Langeveld op de startlijst van het WK en zes keer deed hij mee aan de Tour de France. In 2014 werd Langeveld Nederlands kampioen op de weg.

2011: Langeveld verslaat Flecha en wint Omloop Het Nieuwsblad

"Ik besef nu hoe speciaal het is om dit te doen", laat Langeveld in een persbericht weten. "Ik ben als kind begonnen met fietsen en het was gewoon een hobby. Toen werd het serieuzer en ging ik er mijn brood mee verdienen, maar ik denk dat je jezelf altijd aan de basis moet herinneren; waar word je blij van op de fiets en kun je dat blijven doen?"

"En plots reed ik de races die ik vroeger reed", gaat Langeveld verder. "Ik was altijd aan het juichen voor de grote namen, als Museeuw en Van Petegem, en daar reed ik zelf ineens in de finale van Vlaanderen. Dat was een beetje onwerkelijk."

Trots

Op de zege in Omloop Het Nieuwsblad is hij het trotst. "Ik heb niet veel gewonnen, maar dit was waarschijnlijk de grootste. Over een paar jaar, als ik tegen mijn kinderen vertel dat hun vader wielrenner was, kan ik zeggen dat ik de Omloop heb gewonnen en dat dat wel een grote prestatie was."

Langeveld sluit af: "De tijd is rijp. Gelukkig ben ik niet een van die sporters die ineens moet stoppen omdat ze geen contract meer hebben of geblesseerd zijn. Ik ben dankbaar dat ik zelf kan beslissen te stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl