EPA
NOS Wielrennen

Van Vleuten helpt Cubaanse ploeggenote Sierra aan zege in openingsrit Romandië

Arlenis Sierra heeft de eerste etappe van de Ronde van Romandië voor vrouwen op haar naam geschreven. Na een levendige koers van 134 kilometer van en naar Lausanne was De Cubaanse van Movistar de snelste van een uitgedund peloton.

De Duitse Liane Lippert werd tweede, Demi Vollering derde. Voor Sierra is het al haar 48ste profzege in haar carrière, maar pas haar derde op Worldtour-niveau.

De driedaagse Ronde van Romandië voor vrouwen staat voor het eerst op de internationale kalender en vormt meteen de afsluiting van de Womens WorldTour. Voor Annemiek van Vleuten was het de eerste kans om haar regenboogtrui te tonen in het peloton.

Vooraf temperde Van Vleuten de verwachtingen. Naar eigen zeggen had ze na haar onverwachte zege in Wollongong vooral gezellige koffie- en taartritjes gemaakt.

Toch liet Van Vleuten zich in de finale veelvuldig zien, maar vooral om gaten te dichten voor haar rappe ploeggenoot Sierra. En dat was nodig, want in de laatste 50 kilometer werd er slag om slinger gedemarreerd en niet door de minsten.

Demarrage na demarrage

Demi Vollering, woonachtig in Zwitserland, stak op een kilometer of vijftig de lont in het kruitvat op een klim van ruim drie kilometer en even later deed ze dat weer op een bergje van twee kilometer.

Ook Marlen Reusser, Floortje Mackaij, Ellen van Dijk, Cecilie Uttrup Ludwig en Liane Lippert probeerden het meerdere keren, maar niemand kwam echt weg. Van Vleuten zelf reed in de laatste twee kilometer nog een aanval van Ane Santesteban, Ashleigh Moolman, Juliette Labous, Soraya Paladin en Victorie Guilman dicht, waarna een sprint onvermijdelijk werd.

Mackaij trok de sprint aan voor Lippert, maar werd met gemak overvleugeld door Sierra. Vollering, die het WK in rook zag opgaan door een coronabesmetting, sprintte nog naar plek drie.

Twitter | @Movistar
Annemiek van Vleuten en Arlenis Sierra na de eerste etappe van de Ronde van Romandië voor vrouwen.

Zaterdag mag Van Vleuten zelf aan de bak in de koninginnenrit van Sion met aankomst bergop in Thyon 2000. Zondag is de slotrit van Fribourg naar Genève.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl