De negen verdachten in de zaak. Boven: Stan F., Martijn T., Lars van den H., Lukas O. en Daan van S. Onder: Kaan B., Mees T., Hein B. en Sanil B.
NOS NieuwsAangepast

Mallorca-verdachte Sanil B. houdt vol: 'Ik heb Carlo nooit gezien'

Op de vierde dag van het proces rond de dood van Carlo Heuvelman is onduidelijk gebleven wie voor de fatale mishandeling op Mallorca verantwoordelijk is. Sanil B., een van de verdachten, bleef erbij dat hij niet betrokken was bij de vechtpartij die Heuvelman fataal werd.

De 27-jarige Heuvelman uit Waddinxveen overleed vorig jaar zomer op Mallorca nadat hij in elkaar was geslagen door een groep jongens. Hij stierf enkele dagen na de mishandeling in het ziekenhuis. B. wordt met vijf anderen verdacht van een of meerdere pogingen tot doodslag. Drie andere mannen worden verdacht van openlijke geweldpleging.

B. zei vandaag in de rechtbank in Lelystad dat hij Heuvelman nooit heeft gezien. "Ik heb hem nooit op de grond zien liggen. Dat weet ik heel zeker." Wie wel schoppen aan Carlo heeft uitgedeeld, weet B. niet. "Als ik wel wist wie het had gedaan, had ik dat ook verteld."

Betrokken bij eerdere vechtpartijen

De rechters liepen met B. de avond langs, waarop meerdere vechtpartijen plaatsvonden, uitmondend in de mishandeling van Heuvelman. De reeks incidenten begon met een ruzie over beschikbare stoelen in een kroeg, De Zaak. B., die eerst met een deel van de vriendengroep in een ander café zat, ging daar ook heen om "steun te bieden aan vrienden". B. had die avond naar eigen zeggen niets gedronken.

Voor de deur van De Zaak liep het snel uit de hand, waarbij B. erkent dat hij heeft geslagen. Hij kreeg naar eigen zeggen zelf ook klappen. B. werd tijdens de zitting geconfronteerd met beelden, waarop te zien is dat hij een een ander slachtoffer dan Heuvelman twee schoppen gaf, waarbij diegene bewusteloos raakte. B. zei in een reactie dat "zijn herinneringen zeggen dat ik het niet heb gedaan, maar op de beelden lijkt het van wel".

B. ging vervolgens met zijn vrienden terug naar de kroeg waar hij de avond begon. Op de boulevard brak opnieuw een vechtpartij uit, nu ook met Heuvelman. Van de mishandeling van Heuvelman zijn geen beelden opgedoken. B. zegt dat spijtig te vinden. "Alles wat ik heb gedaan, staat op beeld. En wat ik niet heb gedaan, staat niet op beeld. Ik heb gebeden dat er meer beelden kwamen."

'Helemaal geen vechter'

B. verklaarde meermaals voor de rechter dat hij er niet veel meer van weet. "Ik weet niet waarom ik me sommige dingen wel kan herinneren en andere dingen niet." Hij erkende wel dat sommige herinneringen, zoals het schoppen van een ander slachtoffer op de grond, bovenkwamen na het zien van filmpjes van ooggetuigen.

Ook kan hij naar eigen zeggen niet verklaren waardoor hij bij de gevechten betrokken raakte. "Ik ben helemaal geen vechter, ik heb buiten deze incidenten nooit gevochten."

Dna-onderzoek

In de ochtend verhoorden de rechters twee dna-deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en een onderzoeker van een laboratorium uit Leiden. Deskundigen van het NFI hadden een dna-spoor van Carlo Heuvelman op de schoen van B. gevonden, maar bij een tweede onderzoek in Leiden, op verzoek van de verdediging, werd dat spoor niet aangetroffen.

Dat kan volgens de onderzoekers liggen aan het gebruik van verschillende software voor het dna-onderzoek, en de kleine hoeveelheid dna waarmee kon worden gewerkt. De Leidse onderzoeker bestreed de NFI-resultaten niet.

Blowen en meineed

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak begon afgelopen dinsdag. Op de eerste dag van het proces deed een van de drie rechters een oproep aan de verdachten om verklaringen af te leggen over de vechtpartij met Heuvelman. "Wees een vent en vertel wat er is gebeurd", zei hij tegen de verdachten. Anders zal hun geweten de rest van hun leven blijven knagen, waarschuwde de rechter.

Twee verdachten zijn afgelopen week opnieuw vastgezet. Mees T. had een joint gerookt en had zich daarmee niet aan de voorwaarden gehouden van de schorsing van zijn voorlopige hechtenis. En Martijn T. zou, als getuige in de zaak, hebben gelogen tegen de rechter en dus meineed hebben gepleegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl