ANP
NOS NieuwsAangepast

Hoofdverdachte doodslag Carlo Heuvelman weer vast na roken joint

Een van de hoofdverdachten van de dodelijke mishandeling van Carlo Heuvelman op Mallorca moet opnieuw de cel in. Dat heeft de rechtbank besloten bij het begin van het proces. Mees T. heeft zich niet aan de voorwaarden gehouden van de schorsing van zijn voorlopige hechtenis.

Uit een drugstest is gebleken dat de 19-jarige man een joint heeft gerookt, terwijl de verdachten geen drugs of alcohol mochten nemen. Ook ging hij afgelopen zomer met vrienden op vakantie, terwijl de reclassering dit had afgeraden.

Spanning

Mees T. zegt dat hij last heeft van grote spanningen rond de strafzaak en dat hij de joint nam "om rust te vinden". "Ik heb twee keer een fout gemaakt en dat had ik niet moeten doen. Het is heel dom geweest."

Het Openbaar Ministerie houdt drie mannen verantwoordelijk voor de dood van de 27-jarige Carlo Heuvelman in juli vorig jaar. Zij worden verdacht van doodslag of zware mishandeling met de dood tot gevolg. Een van hen is de 20-jarige Sanil B. Op zijn schoen is een dna-spoor van Heuvelman gevonden.

Beelden mishandeling

Op de eerste zittingsdag toonde het OM onder meer beelden van de vechtpartij waarbij Heuvelman betrokken was. Op de video's ligt hij al op de grond, terwijl vrouwen zich over hem ontfermen. Intussen wordt er nog gevochten tussen drie vrienden van Heuvelman en een vriendengroep uit Hilversum, waar de verdachten bij horen.

Het OM toonde geen beelden van de mishandeling van Heuvelman zelf.

ANP
Advocaat Peter Plasman van hoofdverdachte Sanil B. in de rechtbank

De rechtbank las ook de verklaring voor van de forensisch patholoog op Mallorca. Die concludeert dat het ernstige hoofdletsel van Heuvelman is veroorzaakt door trappen, het slaan met een voorwerp of een val. Maar volgens hem kunnen alle verwondingen niet alleen door vallen zijn ontstaan.

Getuigen

Omdat het die bewuste avond druk was in het uitgaansgebied waren er veel getuigen, zegt de rechtbank. Een aantal van hen heeft verklaard dat Heuvelman na een klap op de grond viel, waarna hij nog meerdere keren is geschopt door Sanil B. en de derde hoofdverdachte Hein B.

Alle drie de hoofdverdachten ontkennen verantwoordelijk te zijn voor de dood van Heuvelman.

Andere mishandelingen

In totaal zijn er negen verdachten in de strafzaak rond meerdere geweldsincidenten op dezelfde avond in juli op Mallorca. Het OM verdenkt zes mannen van poging tot doodslag. Onder hen zijn ook de drie hoofdverdachten in de zaak-Heuvelman.

Drie andere mannen worden alleen verdacht van openlijke geweldpleging. In de rechtszaal worden ook beelden van andere mishandelingen getoond.

Alle negen verdachten zijn afgelopen jaar voorlopig vrijgelaten, soms dus onder voorwaarden. Alleen Mees T. moet nu weer de cel in.

Spreekrecht

De familie van Carlo Heuvelman en zijn vriendin zijn aanwezig in de rechtbank, maar ze zitten in een aparte zaal. De rechter maakte bekend dat de nabestaanden op 13 oktober gebruik zullen maken van hun spreekrecht.

Op 17 oktober maakt het OM bekend welke straffen tegen de verdachten worden geëist. Op 18 november wordt de uitspraak verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl