Het huis van Marc Dutroux in Marcinelle werd in juni gesloopt
NOS Nieuws

Onderzoek naar mogelijke rol Dutroux bij verdwijning Tanja Groen

Was de Belgische seriemoordenaar en kinderverkrachter Marc Dutroux betrokken bij de verdwijning van de studente Tanja Groen in 1993 in Maastricht? De Limburger meldt dat dit momenteel door politie en justitie in Nederland en België onderzocht.

Nederland heeft volgens De Limburger een rechtshulpverzoek ingediend in België, waarin gevraagd wordt het onbekende vrouwelijke DNA dat is gevonden in huizen en bestelauto's van Dutroux te vergelijken met dat van Groen.

Het OM Maastricht bevestigt het onderzoek aan de NOS en zegt dat het wordt gedaan om alle scenario's uit te sluiten met betrekking tot de verdwijning van de studente.

In de jaren negentig is al eens onderzocht of Dutroux iets te maken had met de verdwijning van Tanja Groen. Dat leverde niets op.

Vorig jaar werd door Peter R. de Vries tot het Jaar van Tanja Groen uitgeroepen. Dat jaar vol met zoekacties, zoals bijvoorbeeld op de Strabrechtse heide, is 23 juni geëindigd. "Als politie en OM hebben we daarna gezegd dat we alle scenario's die we momenteel kennen uitlopen en daar is dit er één van."

De zaak Dutroux is een van de grootste trauma's van België. Kijk hieronder naar een overzicht van de zaak.

Zaak Dutroux: een van de grootste trauma's van België

Volgens De Limburger zijn er diverse redenen om meer onderzoek te doen naar de mogelijke betrokkenheid van Dutroux. Zo kwam Dutroux begin jaren negentig in Maastricht of omgeving om drugs te kopen. Verder zou de kindermoordenaar een contactpersoon in Maastricht hebben gehad en werd in een van zijn woningen een wegenkaart gevonden waarop Maastricht is omcirkeld.

Ook de werkwijze van Dutroux, waarbij hij meisjes met fiets en al in een bestelbusje trok, past bij de verdwijning van de destijds 18-jarige studente, die voor het laatst fietsend in Maastricht werd gezien. Ze fietste in de nacht van 31 augustus 1993 na een feestje van studentenvereniging Circumflex naar huis, maar kwam nooit aan bij haar studentenkamer in Gronsveld. Ook haar fiets is nooit teruggevonden.

Marc Dutroux werd in 2004 in België veroordeeld tot levenslang voor meervoudige ontvoering, gijzeling, verkrachting en moord. Hij ontvoerde in de jaren 90 zes jonge meisjes en verstopte ze in een speciaal gebouwde kelder onder zijn huis. Hij verkrachtte ze en vermoordde er vier: Julie, Mélissa, An en Eefje. Sabine en Laetitia werden op tijd door de politie gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl