1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Politie zoekt lang vermiste Tanja Groen in graf op Maastrichts kerkhof

Forensisch onderzoekers zijn in een graf op een begraafplaats in Maastricht op zoek naar de stoffelijke resten van Tanja Groen, die sinds 1993 wordt vermist. Op 4 september van dat jaar gaven haar ouders de 18-jarige studente op als vermist.

Groen verdween op 31 augustus '93. De zaak is een cold case, maar vanwege nieuwe informatie is het onderzoek nieuw leven ingeblazen. De politie wil daar verder niets over zeggen.

In dat graf ligt mogelijk het stoffelijk overschot van Groen. Het graf was destijds net gedolven, zegt een woordvoerder van het OM. "Er heeft hier toen op 1 september een begrafenis plaatsgevonden."

Witte pakken

Afgelopen uren is grond weggehaald met onder meer een graafmachine. Forensisch archeologen en rechercheurs in witte pakken onderzoeken het graf nu. Dat gebeurt laag voor laag. De politie verwacht dat het onderzoek op de begraafplaats vandaag wordt afgerond.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries is aanwezig bij de opgraving. Hij voert namens de familie het woord en heeft op NPO Radio 1 gezegd dat Groen mogelijk in een graf is gelegd. "Het scenario is dat ze op de avond dat ze verdween, is vermoord en door de dader in een vers gedolven graf is gelegd, waar de volgende dag een kist in is gegaan met een overledene, en het graf is dichtgegooid."

Dit zijn beelden van het onderzoek op de begraafplaats:

Politie zoekt op Maastrichts kerkhof naar vermiste Tanja Groen

Vorig najaar ontving het coldcaseteam van de politie in Limburg informatie over de plek waar Groen mogelijk is begraven. Onderzoek leidde naar het kerkhof aan De Beente in de Maastrichtse wijk Heugem, waar nu gezocht wordt.

De politie benadrukt dat het onderzoek op de begraafplaats losstaat van de man die in het graf begraven ligt en zijn nabestaanden. Zij verlenen vrijwillig hun medewerking.

Tanja Groen werd voor het laatst gezien op dinsdag 31 augustus 1993 op een feestavond van een studentenvereniging in Maastricht. Ze had die avond nog contact met haar moeder in Schagen. Ze vertrok rond middernacht vanaf de feestlocatie en reed op haar fiets naar haar studentenkamer in Gronsveld, ten zuiden van Maastricht. Vanaf dat moment ontbreekt ieder spoor van haar.

Het onderzoek op de begraafplaats komt na een concrete tip die eind vorig jaar bij het coldcaseteam binnenkwam:

Politie: 'Onderzoek op kerkhof na concrete tip eind 2019'

De familie is deze week door de politie op de hoogte gebracht van de zoekactie. "We moeten uiteraard nog afwachten wat de zoekactie oplevert, maar ons is duidelijk dat het niet om zomaar een tip gaat. Het is voor ons heel spannend", zegt de vader van Tanja, Adrie Groen, in een verklaring. "Wij zouden heel opgelucht zijn als aan deze onzekerheid nu een einde komt en we onze dochter thuis kunnen brengen", zegt haar moeder Corrie.

De ouders hebben de media dringend gevraagd geen contact met hen op te nemen. Peter R. de Vries zegt afhankelijk van het onderzoek met nadere mededelingen te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl