NOS Voetbal

PSV en Feyenoord zoeken Europese oppepper, AZ vol zelfvertrouwen

Van Nistelrooij wil tegen Zürich 'kop goed zetten en mooie wedstrijd spelen'

Het Nederlandse voetbal kan wel een oppepper gebruiken, na het debacle van Ajax in de Champions League tegen Napoli. Die taak ligt donderdagavond in handen van PSV en Feyenoord in de Europa League en AZ in de Conference League.

PSV en Feyenoord spelen een uitwedstrijd tegen respectievelijk FC Zürich en FC Midtjylland. Beide ploegen liepen in de eredivisie averij op en hebben zelf dus ook wel behoefte aan een booster. AZ, dit seizoen nog ongeslagen, barst als koploper van de eredivisie daarentegen van het zelfvertrouwen.

Duel met Zürich uitgelezen kans

Bij PSV moet de knop om na de pijnlijke 3-0 nederlaag bij SC Cambuur. Een vergelijking met de dreun voor Ajax tegen Napoli is voor Ruud van Nistelrooij moeilijk te maken. "Dat zijn twee verschillende werelden", zei de PSV-coach op een persconferentie in Zwitserland.

"De nederlaag bij Cambuur heeft pijn gedaan. Dan wil je meteen de kans krijgen om weer een beter PSV te laten zien. En de wedstrijd tegen FC Zürich is dan een uitgelezen kans", aldus Van Nistelrooij.

"We zijn profs en het hoort erbij", vervolgde de trainer. "We zijn na Cambuur hard en eerlijk naar elkaar toe geweest: hoe komt dat? Het recept is dat je moet opstaan na een nederlaag."

FC Zürich lijkt daarbij een ideale tegenstander: het is de regerend landskampioen van Zwitserland, maar de club kent tot nu toe een dramatisch seizoen. In de competitie staat Zürich stijf onderaan, met nog geen enkele overwinning en slechts drie punten uit negen duels. En ook in de Europa League verloor Zürich zijn eerste twee duels.

Maar dat zegt niets, aldus Van Nistelrooij, want het is "een wedstrijd op zich", waarbij PSV vooral naar zichzelf moet kijken. "We krijgen te veel doelpunten tegen en hadden tegen Cambuur ook moeite om kansen te creëren. We zullen morgen de kop goed moeten zetten en een mooie wedstrijd spelen."

Slot neemt iets mee van Napoli

Feyenoord hoopt het teleurstellende 1-1 gelijkspel bij NEC van afgelopen weekeinde weg te spoelen tegen FC Midtjylland. Trainer Arne Slot keek dinsdag uiteraard ook naar Ajax-Napoli en nam daarvan ook iets mee in de wedstrijdbespreking van zijn ploeg.

"Ik keek als voetballiefhebber, maar ik kijk ook naar dingen waar ik de jongens mee kan beïnvloeden." Slot zei met name onder de indruk te zijn geweest van de intensiteit en het tempo zonder bal bij Napoli. En dat heeft hij ook benoemd bij zijn analyse van Midtjylland, zei hij op een persconferentie.

"Het wordt morgen ook van ons gevraagd, dat we op de toppen van ónze intensiteit spelen. Want de Denen hebben in de aanval en op het middenveld een aantal uitstekende spelers", aldus Slot.

Slot: 'Willen als Feyenoord ook dominant spelen als niveau en weerstand toenemen'

In groep F kan het nog alle kanten op, want alle clubs hebben na twee merkwaardige speelrondes drie punten. Feyenoord verloor kansloos van Lazio en won met 6-0 van Sturm Graz, terwijl Midtjylland met 5-1 Lazio een pak slaag gaf, maar wel weer verloor van Sturm Graz.

"Voetbal is mondialer geworden en elke wedstrijd heeft zijn eigen dynamiek", verklaarde Slot de opvallende uitslagen. "Hun wedstrijd tegen Lazio was bijvoorbeeld de eerste 25 minuten gelijkwaardig. Maar ze maken de 1-0 en meteen daarna ligt de 2-0 erin. En ze krijgen twee penalty's."

"We zijn best goed begonnen aan het seizoen, maar met PSV en NEC nam de weerstand toe", aldus Slot. 'We zijn ernaartoe aan het werken dat we hetzelfde dominante spel kunnen spelen als het niveau en de weerstand toenemen."

Dani de Wit onzeker bij AZ

Bij AZ is het nog onzeker of Dani de Wit fit genoeg is om in actie te komen in het derde groepsduel van de Conference League. Daarin is het Cypriotische Apollon Limassol de tegenstander.

De Wit viel tegen FC Groningen uit met een spierblessure, maar uit een scan is gebleken dat de schade meevalt, zei trainer Pascal Jansen. De Wit traint weer mee met de groep. Of hij donderdag al kan meedoen, is nog wel de vraag.

Hatzidiakos voor duel met Apollon: 'Enige die AZ kan stoppen, zijn wijzelf'

Op papier zou het duel met Apollon niet veel problemen moeten opleveren. AZ is de ongeslagen koploper van de eredivisie en won zijn eerste twee wedstrijden in de Conference League. De Cyprioten hebben één punt in groep E, behaald door een 0-0 tegen de Liechtensteiners uit Vaduz.

Alleen AZ kan AZ stoppen

Hosanna in Alkmaar, zou je kunnen zeggen, maar volgens Pantelis Hatzidiakos is daar geen sprake van. "Ik hoor bij ons in de groep niemand praten over het feit dat we ongeslagen zijn. We bekijken het wedstrijd voor wedstrijd, we analyseren en we zijn kritisch op onszelf. De enige die ons kan stoppen, zijn wijzelf", klonk de Griek als een volleerd trainer.

Coach Jansen luisterde tevreden naar zijn verdediger, die Apollon een beetje kent omdat hij afkomstig is uit Rhodos, op een half uurtje varen van Cyprus. Het is een sterke tegenstander, vond Hatzidiakos, en Jansen zei op zijn hoede te zijn: "Ze spelen herkenbaar voetbal, hun veldbezetting lijkt veel op wat we regelmatig in de eredivisie tegenkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl