AFP
NOS NieuwsAangepast

Musk wil Twitter toch overnemen voor afgesproken bedrag

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Elon Musk wil alsnog Twitter overnemen voor de afgesproken prijs. Dat schrijven zijn advocaten in een brief aan het bestuur van Twitter, die inmiddels is gepubliceerd door de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Eerder was het nieuws al door verschillende media op basis van bronnen gemeld.

In een reactie bevestigt Twitter het voorstel te hebben ontvangen en spreekt het - zoals het bedrijf vaak heeft gedaan de afgelopen maanden - de "intentie" uit om de deal voor de afgesproken prijs af te ronden. Musk zei uren later op Twitter dat de overname bedoeld is als "versneller" voor het maken van X, een allesomvattende app. Wat hij daarmee bedoelt, is onduidelijk. Zo'n app - die allerlei apps, bijvoorbeeld van je bank, overbodig maakt - bestaat al in China: WeChat.

Het nieuws werd iets na 18.00 uur Nederlandse tijd als eerste gemeld door persbureau Bloomberg, waarna het aandeel op de beurs omhoog schoot en de handel vanwege de onzekerheid urenlang werd stilgelegd. Na de bevestiging werd de handel hervat, de slotkoers komt dicht in de buurt van het originele bod van Musk.

Overnamebod ongewijzigd

Wat opvalt is dat Musks overnamebod ongewijzigd blijft: 54,20 dollar per aandeel, oftewel 44 miljard dollar in totaal. Er werd juist rekening gehouden met het feit dat hij het bedrag achteraf te hoog vond vanwege de economisch onzekere situatie, waardoor het aandeel het ook slechter deed op de beurs.

Het bedrijf zegt dus nog niet akkoord te gaan met het nieuwe voorstel. Het is ook niet gezegd dat hiermee de rechtszaak, die over minder dan twee weken zou starten, van de baan is. Mogelijk wil het extra garanties en er zijn zorgen dat Musk deze stap heeft gezet als een vertragingstactiek.

Hij wilde namelijk dat de rechtszaak over de ogenschijnlijk stukgelopen overname pas volgend jaar zou beginnen. Voor Twitter is het van groot belang dat er zo snel mogelijk duidelijkheid en zekerheid komt, dat was voor de rechter reden om de zaak deze maand te laten starten.

Onverwachte plotwendingen

Nu Musk het sociale netwerk daadwerkelijk weer wil overnemen, is het de grote vraag wat er voor hem is veranderd. De geruchtmakende deal is al maanden goed voor onverwachte plotwendingen, veroorzaakt door het wispelturige gedrag van Musk.

Hij maakte in april bekend het bedrijf over te willen nemen. De deal kwam vervolgens in sneltreinvaart tot stand, om daarna met dezelfde snelheid door hem eenzijdig op 'pauze' te worden gezet door vragen die hij naar eigen zeggen had over nepaccounts.

Musk liet vervolgens weten van de deal af te zien; het platform was in zijn ogen niet eerlijk geweest over de hoeveelheid nepaccounts die actief zijn. Volgens Twitter was dat besluit onrechtmatig en ongeldig; het bedrijf wilde dat Musk alsnog de overnamedeal zou nakomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl