EPA
NOS Nieuws

Europees Parlement maakt weg vrij voor universele oplader

Het Europees Parlement staat achter het plan om de uniforme usb-c-oplaadstandaard voor smartphones en andere apparaten in te voeren. Daarmee is de weg vrij voor de universele oplaadstekker in de hele EU. De uitslag van de stemming werd al verwacht nadat het parlement, de Europese Commissie en de lidstaten het in juni eens waren geworden over één type kabeltje.

De lidstaten moeten op 24 oktober nog definitief instemmen, maar dat wordt als een formaliteit beschouwd. Na die laatste stap kunnen EU-burgers vanaf 2024 voor ieder nieuw apparaat een usb-c-stekker gebruiken.

Het Europarlement stemde bijna unaniem in met de universele oplaadplug. Ook iPhones en andere Apple-producten moeten straks aan de usb-c, ondanks het verzet van het Amerikaanse bedrijf. Laptops gaan ook onder de nieuwe regels vallen, maar fabrikanten krijgen daarvoor wel wat meer tijd.

Berg afval

De komst van de universele oplader is bedoeld om het consumenten wat makkelijker te maken. Nu zijn er vaak veel verschillende laders nodig voor verschillende apparaten. De nieuwe regel scheelt volgens de initiatiefnemers ook een berg afval.

PvdA-Europarlementariër Lara Wolters is blij met de universele oplader. De nieuwe regels beschermen consumenten volgens haar tegen elektronicareuzen. Fabrikanten "veranderen hun opladers vaak alleen maar om consumenten te verplichten een nieuwe te kopen", stelt ze. Haar CDA-collega Toine Manders wil liefst ook nog een standaardlader voor elektrische fietsen en gereedschap. "We reguleren nu vooral het verleden, niet de toekomst."

De EU werkt al ruim tien jaar aan het terugdringen van het aantal opladers. Aanvankelijk was de hoop dat fabrikanten zelf een gezamenlijke stekker zouden kiezen, maar daarvan kwam niets terecht.

Apple, Samsung en Huawei hebben nog niet gereageerd op de stemming in het Europees Parlement. Eerder zei Apple dat het voorstel innovatie in de weg zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl