1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Einde aan geharrewar met laders: vanaf 2024 altijd usb-C mogelijk

In 2024 moeten alle mobiele telefoons, tablets, camera's, oordopjes en andere draagbare apparaten opgeladen kunnen worden met één type kabeltje, de usb-C-aansluiting. Dat hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de afzonderlijke lidstaten vandaag afgesproken.

De Europese Commissie ijverde al jarenlang voor zo'n afspraak, omdat de grote variatie aan opladers er nu toe leidt dat er veel meer plastic gebruikt wordt dan nodig, en dat consumenten onnodig op kosten worden gejaagd.

Usb-C is het type aansluiting dat nu al gebruikt wordt door veel nieuwe mobiele telefoons die draaien op het besturingssysteem Android. In 2018 gebruikte ongeveer 29 procent van de in Europa nieuw verkochte telefoons dit systeem, zo meldt de Commissie op basis van eigen onderzoek.

Ongeveer de helft van de toen verkochte telefoons moest worden opgeladen via het oudere micro-usb-systeem. En 21 procent van de verkochte telefoons waren iPhones, die worden opgeladen met de Lightning-kabels die alleen door Apple geleverd worden. Die laatste twee systemen mogen in 2024 dus niet meer door fabrikanten worden gebruikt.

De twee systemen die niet meer mogen:

  • Wikipedia / Creative Commons
    De lightning-aansluiting van Apple
  • Wikipedia / Creative Commons
    De micro-usb-aansluiting, veel gebruikt door oudere Android-telefoons

"Deze afspraak gaat consumenten zo'n 250 miljoen euro aan besparingen opleveren", zei Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) nadat de deal bekend was gemaakt. "Het zal ook zorgen voor de opkomst van nieuwe technologieën, zoals draadloos opladen, in plaats van fragmentatie en ongemak voor de consumenten."

De Europese Commissie had eerder de fabrikanten van mobiele telefoons tevergeefs opgeroepen om het zelf eens te worden over een nieuwe standaard voor alle telefoons. Apple hield tot nu toe steeds vast aan zijn eigen standaard, en de fabrikanten van Android-telefoons aan de verschillende usb-varianten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl