Nobelprijs voor Natuurkunde gaat naar kwantumfysica-onderzoekers
De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Fransman Alain Aspect, de Amerikaan John F. Clauser en de Oostenrijker Anton Zeilinger voor onderzoek op het gebied van de kwantumfysica. Dat heeft de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen in Stockholm bekendgemaakt.
De onderzoekers krijgen de prijs voor hun experimenten met verstrengelde fotonen, waarbij twee deeltjes zich als één kunnen gedragen, zelfs als ze gescheiden zijn. De resultaten van deze experimenten konden gebruikt worden bij de ontwikkeling van 'supercomputers' en versleutelde communicatie.
Die verstrengelde fotonen, ofwel deeltjes, hebben een verbinding waardoor je als je onderzoek verricht op één deeltje, je ook meteen iets leert over het andere. De Nobelprijswinnaars lieten met hun onderzoek eigenlijk zien dat deze verbindingen kúnnen bestaan. Dat deden ze door een bijdrage te leveren aan het ontwerpen van de zogenoemde Bell-test: een test die bewijst dat die bijzondere verbinding bestaat.
Naast de oorkonde krijgen de winnaars een geldprijs van 10 miljoen Zweedse kronen, omgerekend 917.000 euro.
Sinds 1901 hebben 214 mannelijke en 4 vrouwelijke onderzoekers de Nobelprijs voor Natuurkunde ontvangen. Een van hen, de Amerikaanse John Bardeen, ontving de oorkonde twee keer.
Gisteren werd bekend wie de Nobelprijs voor Geneeskunde heeft gewonnen: de Zweedse arts en evolutiebioloog Svante Pääbo kreeg de prijs voor zijn ontdekkingen op het gebied van de genetische samenstelling van uitgestorven mensachtigen en de menselijke evolutie.
Hierna volgen nog de prijzen voor Scheikunde, Literatuur, Vrede en de officieuze prijs voor de Economie.