Iga Swiatek tijdens de US Open in september, het toernooi dat ze op haar naam schreef
NOS Sport

Teleurgestelde Swiatek geeft met afmelding signaal af aan tennisbonden: 'Onveilig'

Iga Swiatek heeft zich afgemeld voor de strijd om de Billie Jean King Cup in november. De Poolse nummer één van de wereld vindt dat het krappe schema het onmogelijk maakt om op een verantwoorde manier te kunnen deelnemen aan het landentoernooi.

De Billie Jean King Cup vindt van 8 tot en met 13 november plaats in het Schotse Glasgow, waar Polen een van de twaalf deelnemende landen is.

Swiatek speelt de week ervoor in het Amerikaanse Fort Worth (Texas) de WTA Finals, het traditionele eindejaarstoernooi met de beste acht speelsters, waar veel punten voor de wereldranglijst te verdienen zijn.

"Ik ben teleurgesteld dat de tennisbonden geen akkoord hebben bereikt over een basisprincipe als de toernooikalender, we hebben nu maar een dag om over de wereld naar een andere tijdszone te reizen. Deze situatie is niet veilig en niet goed voor onze gezondheid", zegt Swiatek in een verklaring op sociale media.

De Billie Jean King Cup, die tot en met 2020 de Fed Cup heette, wordt georganiseerd door de internationale tennisfederatie ITF. De WTA Finals is een toernooi van de Women's Tennis Association (WTA).

'Werken aan betere kalender'

ITF-voorzitter David Haggerty erkent het probleem van de krappe agenda's en zegt dat het een uitdaging is voor speelsters die aan beide toernooien willen deelnemen. "We willen met de WTA werken aan een beter schema voor 2023, zodat we een betere overgang tussen beide toernooien hebben", belooft hij.

De 21-jarige Swiatek is de succesvolste tennisster van dit jaar. Ze won dit seizoen zeven toernooien, waaronder de US Open en Roland Garros. Swiatek kreeg het tussen februari en juli voor elkaar om 37 partijen op rij te winnen, inclusief zes toernooizeges.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl