Iga Swiatek
NOS SportAangepast

Racketwissel helpt Swiatek over dode punt heen, ook Sabalenka halvefinalist US Open

Iga Swiatek is halvefinalist op de US Open. De Poolse nummer een van de wereld rekende af met Jessica Pegula, nadat het wisselen van racket halverwege de eerste set een gouden greep bleek 6-3, 7-6 (4).

Pegula stond met 3-2 en 30-0 voor op haar eigen service, toen Swiatek na haar vierde afzwaaier op rij een ander racket pakte. "Ik weet niet of het echt de sleutel tot succes was. Maar ik dacht niet meer aan de bespanning en concentreerde me gewoon op de juiste dingen na die wissel."

Swiatek won vijf games op rij, toen de magie leek uitgewerkt. De tweede set werd getekend door liefst tien servicebreaks, waarna Swiatek in de tiebreak meteen haar eerste matchpoint benutte.

Biertje tegen de pijn

Pegula, de laatste Amerikaanse in het vrouwentoernooi, werd voor de derde keer dit jaar in de kwartfinales van een grandslamtoernooi uitgeschakeld. Met een biertje in de hand stond ze na afloop van de wedstrijd de pers te woord.

"Ik probeer te plassen voor de dopingcontrole", excuseerde ze zich aanvankelijk voor het alcoholgebruik. "Hoewel het wel goed helpt de pijn van het verlies te verlichten."

Swiatek, die ondanks haar praktisch onbedreigde status als nummer een op de wereldranglijst van de grand slams enkel Roland Garros twee keer wist te winnen, treft nu Aryna Sabalenka in de halve finale. De nummer zes van de wereld won met 6-1, 7-6 (4) van Karolína Plísková.

Aryna Sabalenka

De Belarussische Sabalenka speelde in de openingsfase niet haar beste tennis, maar geholpen door maar liefst tien onnodige fouten van Plísková kwam ze wel direct met een dubbele break (3-0) voor.

Foutenlast

De 30-jarige Plísková uit Tsjechië had in de vorige ronde tegen Viktoria Azarenka 53 winners geslagen. Mede door de druk van Sabalenka sloeg ze er nu maar tien. Wel ging in de tweede set haar foutenlast omlaag, waardoor het spannender werd.

Plísková, de verliezend finaliste van 2016, was in de tiebreak echter net iets te slordig.

Halve finales vrouwen

Iga Swiatek (1) - Aryna Sabalenka (6)
Caroline Carcia (17) - Ons Jabeur (5)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl