NOS Sport

Ruud, Alcaraz of toch Nadal: een nieuwe mondiale nummer één is aanstaande

Sta niet gek te kijken als volgende week de nieuwe nummer één van de wereld in het mannentennis naar de naam Casper Ruud luistert. De Noorse halvefinalist op de US Open is met Carlos Alcaraz en Rafael Nadal nog in de race om de troon te bestijgen.

De inmiddels uitgeschakelde Nadal is daarbij wel afhankelijk van de uiteindelijke prestatie van Ruud en Alcaraz in New York. Hij kan voor het eerst sinds januari 2020 de nummer één worden als de andere twee niet de eindstrijd halen.

AFP
Casper Ruud

De 23-jarige Ruud, momenteel de nummer zeven van de wereldranglijst, wordt bij een finaleplaats en een voortijdige uitschakeling van Alcaraz de lijstaanvoerder. De Spaanse nummer vier van de wereld speelt komende nacht zijn kwartfinalepartij tegen Jannik Sinner.

Als Ruud en Alcaraz de US Open-finale halen, wordt de uiteindelijke winnaar van die eindstrijd de nieuwe koning van het mannentennis.

Jongste nummer één ooit?

Alcaraz kan met zijn 19 jaar en 4 maanden de jongste nummer één worden sinds de invoering van de wereldranglijst in 1973. Het record is nu nog in handen van de Australiër Lleyton Hewitt met 20 jaar en 9 maanden.

AFP
Carlos Alcaraz

Mocht het toch Nadal worden, dan klimt de 22-voudig grandslamkampioen voor de negende keer naar de hoogste plaats op wereldranglijst. Hij deed dat op 2 februari 2020 voor het laatst.

De Rus Danill Medvedev neemt volgende week (voorlopig?) afscheid van de eerste plaats. De uittredend US Open-kampioen, die in de achtste finales van Nick Kyrgios verloor, was sinds 13 juni de nummer één van de wereld.

Noorse media op z'n kop

In Noorwegen vallen de media ondertussen over elkaar heen naar aanleiding van de verrassende prestaties van Ruud, die normaal gesproken als een gravelspecialist geldt. De finalist van Roland Garros bewijst in New York ook uitstekend op hardcourt te kunnen presteren.

"Ruud kan lopen op water", jubelt de Noorse tabbloid Verdensgang. "Alles wat Ruud momenteel aanraakt, verandert in goud."

Ruud, die in de tweede ronde in vier sets te sterk was voor Tim van Rijthoven, blijft zelf rustig onder alle extra aandacht. "Om eerlijk te zijn heb ik mezelf hier in New York wel verrast. Ik weet dat ik steeds beter op hardcourt sta te spelen. En ik moet ook zeggen dat de omstandigheden hier ook in mijn voordeel hebben gewerkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl