NOS SportAangepast

Verstappen start als achtste in Singapore na afgebroken kwalificatie, Leclerc op pole

Max Verstappen begint de Grand Prix van Singapore vanaf de achtste plek, nadat hij zijn laatste ronde in de kwalificatie plots af moest breken. Charles Leclerc van Ferrari start zondag op poleposition.

Verstappen leek in Q3 onderweg naar de snelste tijd, maar zijn team dirigeerde hem naar binnen. Red Bull-chef Christian Horner gaf na de kwalificatie aan dat er een rekenfout gemaakt was, waardoor er te weinig brandstof over dreigde te blijven voor het sample dat aan de FIA moet worden overgedragen.

Max Verstappen in Singapore

De belangen waren groot bij de kwalificatie voor de GP van Singapore. Zondag kan Verstappen zijn wereldtitel prolongeren, maar daarbij is hij zeer afhankelijk van de prestatie van Leclerc.

Omdat inhalen op het bochtige en krappe stratencircuit van Marina Bay heel moeilijk is, leek titelprolongatie voor Verstappen in Singapore alleen waarschijnlijk als Leclerc een slechte kwalificatie kende.

Verstappen moet zondag hoe dan ook zelf weten te winnen, vanaf die beroerde achtste plek. Als hij dat mét de snelste ronde doet, moet Leclerc als zevende of lager finishen. Rijdt iemand anders de snelste ronde, dan voldoet alleen een achtste of lagere eindnotering van de Monegask. Pérez moet in beide gevallen buiten de topdrie eindigen.

Zware omstandigheden, Russell niet naar Q3

De baan van Marina Bay staat bekend als een van de moeilijkste van het seizoen. Coureurs moeten om zien te gaan met zware luchtvochtigheid en een hobbelig wegdek. In de eerste sessie van de kwalificatie vlogen meerdere coureurs vlogen bijna uit de bocht.

Dat gold ook Verstappen, die overstuur had en zijn wagen nog net onder controle kon houden. Ook Leclerc ging een bocht te hard uit. Verstappen was uiteindelijk de snelste in Q1, met Lewis Hamilton en Leclerc achter zich. Esteban Ocon kwalificeerde zich verrassend genoeg niet voor de tweede sessie.

Charles Leclerc op het ietwat hobbelige stratencircuit van Marina Bay

In Q2 was de baan grotendeels opgedroogd, hoewel er na de heftige regenbui die viel tijdens de derde vrije training hier en daar nog steeds water lag. Het was daarom de vraag wie het aan zou durven om op zachte slicks (droogweerbanden met weinig profiel) te gaan rijden.

Uiteindelijk besloten de topteams de gok niet te wagen. Op nieuwe intermediates reed Leclerc de snelste ronde. Hamilton en Verstappen volgden. George Russell vond net als tijdens de derde vrije training geen snelheid en plaatste zich niet voor Q3.

Verstappen stopt plots

In de derde en beslissende sessie belandde Verstappen opnieuw bijna in de muur. Hamilton had daarvoor een sterke ronde neergezet en de regerend wereldkampioen probeerde daar bij te komen. Door de stuurfout in de bocht lukte dat aanvankelijk niet.

Laat in de sessie verbeterde Leclerc de tijd van Hamilton. Verstappen deed op de valreep een ultieme poging om daar onder te duiken. Dat leek te gaan lukken, maar plots werd Verstappen opgedragen om zijn ronde af te breken.

Verstappen snapte er op dat moment niets van en uitte zijn ongenoegen over de boordradio. Uiteindelijk bleek het dus om een gebrek aan brandstof te gaan en moet Red Bull accepteren dat de avondrace van Verstappen in Singapore vanaf de achtste plek zal beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl