NOS VoetbalAangepast

Vrouwen Ajax lopen Champions League mis door goal Arsenal-spits Miedema

De voetbalsters van Ajax zijn in de laatste voorronde van de Champions League uitgeschakeld door Arsenal. Na een knap 2-2 gelijkspel in Engeland werd de return op de Toekomst met 0-1 verloren door een doelpunt van Vivianne Miedema.

Ajax tegen Arsenal onderuit in Champions League door goal Miedema

Na de wedstrijd deed Jonas Eidevall, de trainer van Arsenal, zijn beklag over iets opmerkelijks: de doelen op De Toekomst zouden te klein zijn geweest. "Vreemd om tegen een grote club als Ajax te spelen, de doelen te meten en erachter te komen dat ze tien centimeter te klein waren. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt."

Volgens Eidevall werden de goals voor de wedstrijd nog vervangen.

Weer een sterke start

Vorige week in Londen was het een vreemde gewaarwording: in de eerste helft kon Ajax makkelijk mee met Arsenal, maar na rust werden de Amsterdammers volledig onder de voet gelopen. Door een laat doelpunt van Romée Leuchter werd het toen toch nog 2-2.

Dat Ajax het soms erg moeilijk had met Arsenal is zeker geen schande. Met speelsters als Miedema, Stina Blackstenius, Raffaele en Beth Mead beschikken de Londenaren over een selectie van wereldniveau. Ajax ging het tweeluik in als absolute underdog.

Maar dat viel in de openingsfase van de return wederom nauwelijks te merken. Ajax zette op een goedgevuld sportcomplex De Toekomst hoge druk op de beste opbouwers bij Arsenal, dat daardoor maar moeilijk aan het voetballen kwam.

De eerste kans van het duel was dan ook voor de Amsterdammers. Victoria Pelova zag de snelle Chasity Grant vertrekken en zette haar met een mooie lange bal alleen voor de keeper. Grant was net te laat om de 1-0 binnen te werken.

Het gaf de ploeg van trainer Suzanne Bakker in ieder geval zelfvertrouwen. Zo nu en dan kreeg Arsenal een kleine mogelijkheid, maar tot echt doelgevaar kwam het voor rust niet. Bovendien raakten de Engelsen Raffaele kwijt, toen zij met een blessure uitviel.

Miedema ijskoud

Zo leek er na de eerste helft weinig aan de hand voor Ajax. Maar net als in Londen kwam na de pauze plots het verschil in (individuele) kwaliteit aan het licht.

In de 51ste minuut kreeg Miedema de bal na een slechte inworp van Ajax op zo'n twintig meter van de goal in de voeten. De Oranje-international dribbelde naar binnen en schoot de bal hard en laag achter keepster Lize Kop.

Vivianne Miedema viert haar doelpunt tegen Ajax

Ajax probeerde zich daarna te herstellen, maar aan de bal werd het spel een stuk slordiger. Arsenal ging juist steeds makkelijker voetballen. Het was aan Kop en uitblinker Isa Kardinaal te danken dat het niet 0-2 werd.

Grote kans Hoekstra

Ajax overleefde die zwakke fase, waardoor er toch nog een slotoffensief kon worden ingezet. Dat resulteerde na een minuut of zeventig in een enorme kans voor Hoekstra, die na prachtig voorbereidend werk van Leuchter en Nadine Noordam net niet wist af te ronden.

Tiny Hoekstra was dicht bij de 1-1

De kans voor Hoekstra bracht het geloof bij Ajax even terug. De thuisploeg drong wat meer aan en bracht Arsenal een paar keer in de problemen.

Maar het was allemaal net te weinig om het verzet van de gelouterde Engelsen te breken. Na twee verdienstelijke optredens van Ajax is het dus toch Arsenal dat de Champions League in gaat.

Martens scoort voor PSG

Ook het Paris Saint-Germain van basiskrachten Lieke Martens en Jackie Groenen, deze zomer overgekomen van Barcelona en van Manchester United, gaat naar de groepsfase van de Champions League.

Martens scoort voor PSG in voorronde Champions League-duel met Häcken

Het Zweedse BK Häcken werd over twee duels met 4-1 verslagen. Vorige week in Parijs won PSG met 2-1, in Zweden zegevierden de Fransen met 2-0.

Martens, die na overleg met bondscoach Andries Jonker niet werd opgeroepen voor de komende interlands van Oranje, maakte kort na rust de openingstreffer. Even later besliste Kadidiatou Diani het tweeluik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl