AFP
NOS Sport

Dit moet er gebeuren wil Verstappen zondag al wereldkampioen worden

Zelf denkt Max Verstappen niet dat hij zondag bij de GP van Singapore de wereldtitel al verovert in de Formule 1. En toch zou dat zomaar kunnen, hoewel de kans niet enorm groot is.

"Ik wil gewoon een goed weekend op de baan hebben en het race per race bekijken. We hebben geen haast." Die conclusie trok Verstappen woensdagmiddag, twee dagen voor de eerste vrije training van de GP van Singapore.

Haast of niet, de kans dat Verstappen zondag zijn tweede wereldtitel viert, is er wel degelijk. Met nog 6 van de 22 grands prix te gaan, is Charles Leclerc de enige coureur die het Verstappen nog een (heel klein) beetje lastig zou kunnen maken.

We nemen de scenario's door.

Het gat tussen Verstappen en Leclerc is na de Grand Prix in Monza, gewonnen door Verstappen, opgelopen tot 116 punten. Verstappens Mexicaanse teamgenoot Sergio Pérez staat op 125 punten achterstand.

Carlos Sainz van Ferrari en George Russell van Mercedes hebben nog een theoretische kans Verstappen in te halen, maar zijn in de praktijk al uitgespeeld in het WK.

Twee scenario's

Er zijn twee manieren waarop Verstappen komend weekend zijn tweede wereldtitel kan binnenslepen. Als Leclerc als negende of lager eindigt en Verstappen de race wint, dan is het gepiept. En als Leclerc achtste wordt, dan heeft Verstappen naast de zege ook een punt voor het rijden van de snelste ronde nodig.

Bij ieder ander resultaat kan de blik gericht worden op de GP van Japan van volgende week.

Bij de twee genoemde scenario's moet worden aangetekend dat Pérez nog roet in het eten zou kunnen gooien met een hoge eindklassering (eventueel inclusief snelste ronde), maar het is niet erg waarschijnlijk dat Red Bull het toelaat dat Pérez een wereldkampioenschap van zijn teamgenoot in de weg zit.

Is dit alles realistisch?

De kans dat Verstappen zondag voor het tweede jaar op rij wereldkampioen wordt, is niet al te groot. Leclerc eindigde dit seizoen - als hij een race uitreed - nooit buiten de topzes.

Anderzijds is Leclerc dit seizoen al meerdere malen uitgevallen, ofwel met technische problemen of door een stuurfout. Als het in Singapore regent tijdens de race, is het niet ondenkbaar dat Leclerc de finish niet haalt.

NOS
De huidige stand in het WK-klassement

De aard van het circuit in Singapore lijkt in het voordeel te zijn van Leclerc. Inhalen is daar namelijk erg moeilijk en Ferrari is het hele seizoen al sterk in de kwalificatie, dus poleposition is zeker niet ondenkbaar.

De kwalificatie van zaterdag is dus extra interessant. Dat beseft Verstappen ook. "Mijn focus ligt nu volledig op de kwalificatie, want die is heel belangrijk hier. Het is een uitdagend circuit, de vochtigheid is fysiek zwaar en het is erg moeilijk om een perfecte ronde te rijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl