Reuters
NOS NieuwsAangepast

Duitse inlichtingendiensten: Nord Stream 1 waarschijnlijk onherstelbaar beschadigd

Duitse inlichtingendiensten denken dat de gaspijplijn Nord Stream 1 waarschijnlijk onherstelbaar is beschadigd, meldt het Duitse dagblad Der Tagesspiegel.

Beide buizen van Nord Stream 1 zouden voorgoed onbruikbaar zijn, tenzij ze snel worden gerepareerd. Als dat niet gebeurt, zullen ze door het binnenstromende zoute water gaan roesten, aldus de krant.

Een van de twee leidingen van Nord Stream 2 is nog wel te gebruiken.

Beheerder Nord Stream AG sluit niet uit dat de pijplijnen toch te repareren zijn. "We hebben ervaring met dit soort werk en ook bedrijven die het kunnen doen", zegt een woordvoerder van Nord Stream AG, een internationaal samenwerkingsverband dat gevestigd is in Zwitserland.

"Eerst moet de schade worden vastgesteld", zegt de woordvoerder. Dat laatste zou kunnen met onbemande onderwatervaartuigen.

Tot nu toe zijn er geen beelden van de lekken. "Niemand kan al zeggen hoe het er daar onder uitziet en welke technische mogelijkheden er nu zijn voor reparatie. Maar de pijplijn moet wel enorme schade hebben opgelopen", aldus de woordvoerder.

NOS

Nord Stream I was tot vorige maand in gebruik voor het transport van Russisch gas naar Duitsland. Nord Stream 2 was klaar, maar vlak voor de Russische invasie in Oekraïne besloot Duitsland voorlopig af te zien van het gebruik. Sinds vorige maand werd er ook al geen gas meer geleverd via Nord Stream 1.

Duitsland, Denemarken en Zweden zeggen dat de lekken in de pijpleidingen op de bodem van de Oostzee het gevolg zijn van aanvallen.

President Poetin zei deze week dat als Europa meer gas wil, het gebruik moet maken van Nord Stream 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl