NOS Nieuws

Nog geen coronamaatregelen nodig, maar 'kabinet niet voorbereid op zware scenario's'

Er zijn nog geen nieuwe maatregelen nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zei RIVM-directeur Jaap van Dissel in een technische briefing tegen de Tweede Kamer. De laatste twee weken is er een toename van het aantal besmettingen, maar Van Dissel noemt de stijging "relatief gering".

Volgens hem hebben de meeste mensen die nu besmet zijn, milde klachten en is de druk op zorg en de samenleving beperkt. Hij denkt dat dit voorlopig zo blijft. Hij zei dat de ontwikkelingen de komende weken nauwlettend gevolgd zullen worden, maar dat de basismaatregelen, zoals handen wassen en thuisblijven na een positieve test, op dit moment voldoende zijn.

Het RIVM meldde gisteren dat het aantal positieve tests stijgt. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe, vooral onder ouderen. Volgens Van Dissel gaat het om een al verwachte toename in het najaar.

'Zwaardere scenario's'

Behalve Van Dissel sprak voorzitter Jolande Sap van het Maatschappelijk Impact Team (MIT), dat het kabinet adviseert over sociale, psychologische en economische aspecten van de corona-aanpak. Het MIT moet naast het OMT, dat vooral kijkt naar de medische aspecten, een belangrijke rol gaan spelen.

Het MIT komt morgen met zijn eerste rapport. Daarin zal staan dat het kabinet onvoldoende voorbereid is op "zwaardere corona-scenario's". Andere adviesraden stelden dat eerder ook al. Sap vindt dat alle mogelijke scenario's goed doordacht moeten worden. Er liggen nu wel sectorplannen voor bedrijven, maar geen plan voor "mensen in kwetsbare posities", zei ze.

Ook worden morele dilemma's als het weer invoeren van een coronatoegangsbewijs volgens haar ten onrechte nog vermeden. "Ik weet hoe gevoelig het ligt hier", zei Sap over dat laatste. "Maar voor noodsituaties zou je het moeten opnemen in de gereedschapskist. Als alternatief voor sluiting van een sector moet je het toch zorgvuldig kunnen overwegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl