ANP
NOS Voetbal

Ajax maakt jaarcijfers 2021/2022 bekend: verlies van 24,3 miljoen

Ajax heeft de jaarcijfers over afgelopen seizoen bekend gemaakt. De Amsterdamse club leed een nettoverlies (resultaat na belastingen) van 24,3 miljoen. In het seizoen 2020/2021 leed Ajax een nettoverlies van 8,1 miljoen euro.

De inkomsten uit transfers van spelers bedroegen 37,8 miljoen als gevolg van de transfers van Ryan Gravenberch (Bayern München), Noa Lang (Club Brugge), David Neres (Shakhtar Donetsk), Kjell Scherpen (Brighton & Hove Albion) en Jurgen Ekkelenkamp (Hertha BSC). Dat is 56% minder dan in het seizoen 2020/2021 (86,1 miljoen).

Ajax verwacht dit seizoen wel winst te maken. "Ajax kwalificeerde zich voor het seizoen 2022/2023 voor de groepsfase UEFA Champions League. In het boekjaar 2022/2023 hebben bovendien transfers plaatsgevonden van onder anderen Antony dos Santos, Lisandro Martínez, Sébastien Haller, Nico Tagliafico en Perr Schuurs", aldus de club in het persbericht. "Mede door deze reeds gerealiseerde transferresultaten verwacht Ajax een positief nettoresultaat voor het boekjaar 2022/2023."

'Coronacrisis zeer negatieve impact'

De coronacrisis heeft een forse impact gehad op de financiële resultaten van het seizoen 2021/2022. "De pandemie had een zeer negatieve impact op de transfermarkt wat resulteerde in een verlies op de transferresultaten van 19,3 miljoen. Daarnaast speelde Ajax met name in de eerste seizoenshelft wedstrijden met beperkt en zonder publiek, dit leidde tot een operationeel verlies van 7,6 miljoen", aldus de club.

"Het was een veelbewogen jaar, in diverse opzichten", zegt financieel directeur Susan Lenderink in een toelichting op de jaarcijfers. "In sportief opzicht ging het goed en dat is voor ons als Ajax het belangrijkste. Maar financieel gezien was het geen goed jaar. Het verlies was fors groter dan het verlies van het vorige seizoen." Volgens Lenderink, wier contract eind vorig jaar werd verlengd tot de zomer van 2026, is dat echter geen reden tot zorg.

ANP
Susan Lenderink

"Zelfs na het verlies van afgelopen boekjaar hebben we nog steeds een stevig eigen vermogen. Daarnaast zijn de verwachtingen positief. We doen weer mee aan de Champions League en de transfermarkt is ontwaakt. Mede dankzij investeringen uit de Premier League hebben we afgelopen 'window' een aantal grote transfers weten te realiseren."

Grensoverschrijdend gedrag

De financieel directeur haalde in haar terugblik op het afgelopen seizoen ook de affaire rond Marc Overmars aan. De directeur voetbalzaken stapte begin dit jaar op nadat bekend was geworden dat hij gedurende langere tijd grensoverschrijdend gedrag had vertoond richting vrouwelijke collega's. "Het jaar was veelbewogen vanwege corona, maar zeker ook door het grensoverschrijdend gedrag dat helaas heeft plaatsgevonden", aldus Lenderink. "Het scheppen van een veilig sport- en werkklimaat heeft absolute prioriteit bij ons als directieteam."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl