Teleurstelling bij Daley Blind na Ajax - AZ
NOS Voetbal

Geklopt Ajax miste energie in Alkmaar: 'Speelden onszelf de wedstrijd uit'

Met vrolijk voetbal fietste een vernieuwd Ajax de eerste weken van het eredivisieseizoen door. Maar deze week kwam de klad erin en werden de eerste twee topwedstrijden van het seizoen verloren. Trainer Alfred Schreuder zag tegen AZ een ploeg die niet fris was en voetballend tegenviel.

Afgelopen dinsdag werden elf Ajacieden bijna een wedstrijd lang door Liverpool over Anfield Road geblazen. In Alkmaar kreeg Ajax soms wel de kans om aan voetballen toe te komen, maar lukte dat gewoonweg niet.

Schreuder baalde ervan dat Ajax zo weinig deed met de ruimtes die het van AZ soms kreeg. "We speelden onszelf de wedstrijd uit door het veld veel te groot te maken. Ik wilde net als in andere duels goede energie zien, maar die was er vandaag minder. We oogden niet fris. "

Schreuder miste energie bij Ajax: 'Speelden onszelf uit de wedstrijd'

Schreuder, die zijn ploeg behalve drie punten ook de koppositie in de eredivisie zag verliezen, was onder de indruk van tegenstander AZ. "Ze deden het zeker verdedigend, qua felheid en agressiviteit, erg goed. Wij stelden daar voetballend te weinig tegenover."

Na iets meer dan een uur gooide Schreuder 'Plan A' - met goed positiespel tot kansen komen - overboord. Met invallers Brian Brobbey en later Lorenzo Lucca ging hij over op 'Plan B', een wat sjiekere variant op pompen of verzuipen.

Lucca bevalt

Ajax kwam in die slotminuten erg dicht bij de gelijkmaker en werd vooral via de rijzige Italiaan Lucca gevaarlijk. "Ze hebben het in de eindfase goed gedaan", vindt Schreuder. "Dat Lucca zijn rol goed vervulde verbaast me niet, naar aanleiding van wat hij op trainingen laat zien."

In onderstaande video vertelt keeper Remko Pasveer, uitblinker aan de zijde van Ajax, over het duel in Alkmaar én over zijn uitverkiezing voor Oranje.

Pasveer over uitverkiezing Oranje: 'Gevoel dat alles nu op z'n plek valt'

Het slotoffensief leverde Ajax uiteindelijk niets op. "We moeten hiervan leren. AZ is een ploeg die goed en agressief speelt en daar moeten wij mee om leren gaan."

Jansen prijst ontwikkeling AZ

Dat AZ 'goed en agressief' speelde, kon AZ-coach Pascal Jansen alleen maar beamen. De manier waarop vorig seizoen een thuiszege op Ajax in de laatste minuten uit handen werd gegeven (Edson Álvarez kopte een corner binnen), was hij nog niet vergeten.

Deze keer werd een dergelijk scenario - zij het met een gezonde portie geluk - voorkomen. "Aan het eind waren er wel momenten dat 'ie goed kon vallen voor Ajax, maar we hebben echt tot het laatst gevochten."

Jansen ziet enorme groei bij AZ: 'Kunnen nu omgaan met tegenvallers'

Het tactische plan, met een opstelling met zeven spelers die in de meeste scoutingboekjes als 'verdediger' zullen staan, pakte goed uit. AZ hield de druk er bij Ajax flink op. "Alles viel op z'n plek vandaag. Tactisch zijn we enorm gegroeid en veel dingen die we wilden verbeteren bij het ingaan van het nieuwe seizoen, zijn nu al beter."

Vooral het feit dat AZ zich door de 1-0 van Mohammed Kudus niet uit het veld liet slaan, deed Jansen goed. "Op momenten dat we een setback krijgen, zijn we nu in staat om het om te draaien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl