NOS Voetbal

Robben en Van Persie benoemd tot bondsridder: 'Bepalende spelers'

Robben en Van Persie vereerd met 'mooie waardering'

De KNVB heeft Arjen Robben en Robin van Persie benoemd tot bondsridder. Dat gebeurde zondag tijdens een bijeenkomst voor oud-internationals in Zeist, voorafgaand aan de laatste groepswedstrijd in de Nations League in Amsterdam tussen Nederland en België.

Het bondsridderschap is na het erelidmaatschap de hoogste onderscheiding die de voetbalbond kent. Wesley Sneijder, met 134 interlands recordinternational van het Nederlands elftal, werd vier jaar geleden al tot bondsridder benoemd.

"Zowel voor Robin van Persie als voor Arjen Robben geldt dat ze gedurende hun hele carrière het Nederlands voetbal op een kenmerkende manier vertegenwoordigd hebben", zegt Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB.

"Niet alleen door de prachtige momenten die ze het voetbal gegeven hebben, maar ook door de manier waarop ze - ieder op een eigen wijze - hun stempel op sportieve prestaties hebben weten te drukken. Gedurende een lange periode zijn zij bovendien bepalende spelers voor Oranje geweest, waardoor een hele generatie met hen als voetbalhelden is opgegroeid."

Carrière Robben en Van Persie

Robben speelde 96 wedstrijden voor Oranje en scoorde daarin 37 keer. Van Persie kwam tot 102 interlands en is met 50 doelpunten topscorer aller tijden van Nederland.

Robben en Van Persie deden met Oranje mee aan de WK's van 2006, 2010 en 2014 en de EK's van 2008 en 2012. Robben was bij het EK van 2004 ook al van de partij. Oranje eindigde bij het WK van 2010 als tweede en bij het WK van 2014 als derde.

Robin van Persie (links) en Arjen Robben

Het bondsridderschap werd tot enkele jaren geleden toegekend aan vrijwilligers die gedurende een lange periode een zware vertegenwoordiging van hun vrijwilligersfunctie voor de voetbalbond hadden vervuld.

Onder het voorzitterschap van Michael van Praag, in de periode van 2008 tot 2019, kwam er meer ruimte om ook op basis van een sportieve prestatie voorgedragen te worden. Internationals kunnen in aanmerking komen voor de onderscheiding als er sprake is van een bijzondere verdienste voor het Nederlands voetbal gedurende een lange periode. Daarnaast wordt er gekeken naar de manier waarop die rol is ingevuld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl