EPA
NOS Sport

NBA-team te koop: Suns-eigenaar vertrekt na aantijgingen racisme en vrouwenhaat

Phoenix Suns, een van de beste teams in de NBA, gaat op zoek naar een nieuwe eigenaar. Voor Suns-baas Robert Sarver zit er niets anders op dan te vertrekken en zijn team te verkopen, oordeelt de zakenman zelf.

Het besluit komt niet zomaar. Sarver werd vorige week voor een jaar geschorst door de Amerikaanse basketbalcompetitie wegens racisme en vrouwenhaat. Bovendien kreeg hij een boete van 10 miljoen dollar.

Uit onderzoek bleek dat Sarver meermaals het 'n-woord' in de mond nam en dat hij denigrerende en seksistische opmerkingen naar vrouwelijke werknemers maakte.

'Afschuwelijk gedrag'

De schorsing en miljoenenboete gingen basketbalsterren LeBron James en Chris Paul, spelverdeler bij de Suns en oud-voorzitter van de NBA-spelersvakbond, niet ver genoeg, zo bleek vorige week.

"Er is geen plek voor misogynie, seksisme en racisme op welke werkplek dan ook, of je nou eigenaar of speler bent van een team. Met de competitie moeten we het goede voorbeeld geven, en dat is dit niet", tweette James.

Paul sloot zich daar bij aan: "De sancties waren niet voldoende tegen dit afschuwelijke gedrag."

Ook teamsponsor Paypal en de vice-voorzitter van de Suns, Jahm Najafi, suggereerden dat Sarver afstand moest doen van het team.

Zo werd de druk op de geschorste eigenaar in de afgelopen dagen flink opgevoerd. Woensdag kwam de Amerikaan met een verklaring. "Ik begin de zoektocht naar kopers van de Suns", aldus Sarver, die ook nog inging op de gang van zaken.

"Als een gelovig man, geloof ik in boetedoening en vergevingsgezindheid. Maar in het huidige, onvergeeflijke klimaat is het pijnlijk duidelijk geworden dat al het goeds dat ik heb gedaan, of nog kan doen, niet opweegt tegen de dingen die ik heb gezegd in het verleden."

AFP
Robert Sarver

Sarver is ook eigenaar van het WNBA-vrouwenbasketbalteam Phoenix Mercury. Ook dat team, waar de in Rusland veroordeelde Amerikaanse sterspeler Brittney Griner onder contract staat, gaat in de verkoop.

Sterling

Sarvers vertrek doet denken aan een racismerel uit 2014 rond Donald Sterling, destijds eigenaar van Los Angeles Clippers. Audiofragmenten van de Amerikaan in gesprek met zijn vriendin lekten uit, waarin Sterling racistische uitspraken deed over zwarte Amerikanen.

Na felle reacties in de VS van onder meer Magic Johnson en Barack Obama schorste NBA-baas Adam Silver de inmiddels 88-jarige Sterling levenslang.

2014: reacties op racistische opmerkingen Clippers-eigenaar Sterling

In 2014 vertrok nog een mede-eigenaar van een NBA-team na een racismerel. Grootaandeelhouder van Atlanta Hawks, Bruce Levenson, kon toen zijn spullen pakken nadat uit interne e-mails van twee jaar eerder was gebleken dat hij racistische opmerkingen had gemaakt over fans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl