Een installatie voor stadsverwarming in Assendelft
NOS Nieuws

Consumentenclubs bang voor 'vergeten groepen' bij prijsplafond energie

De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis hebben nog veel vragen over de regeling voor een prijsplafond voor energie. Ze zijn bang dat bij de uitwerking grote groepen worden 'vergeten'.

Maandag werd bekend dat het kabinet met de energiemaatschappijen heeft afgesproken dat mensen worden gecompenseerd voor de hoge energierekeningen.

Beide consumentenorganisaties zijn blij dat mensen die worden geconfronteerd met pijlsnel oplopende energierekeningen tegemoet worden gekomen, maar hebben bedenkingen bij de manier waarop. Ze wijzen erop dat de prijs die consumenten (tot aan het plafond) voor gas betalen relatief laag ligt, terwijl die voor elektriciteit juist relatief hoog is.

Warmtepomp uitzetten

De directeur van de Consumentenbond, Sandra Molenaar, noemt dat "een onbegrijpelijke keuze". De 'plafondprijs' voor gas is 1,50 euro voor een kuub en dat is volgens haar lager dan toen de oorlog in Oekraïne begon. Voor elektra is de vastgestelde prijs met 0,70 euro voor een kilowattuur juist hoger dan begin dit jaar.

"Consumenten die fors hebben geïnvesteerd in bijvoorbeeld een warmtepomp zijn de dupe", zegt Molenaar. 'Voor hen is het straks goedkoper om de warmtepomp uit te zetten en weer op gas te stoken. Dat is niet uit te leggen."

Zorgen zijn er verder over mensen die zijn aangesloten op een warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd. Deze mensen hebben geen eigen verwarmingsinstallatie. De Vereniging Eigen Huis wil dat ook zij profiteren van het prijsplafond, maar hoe dat geregeld moet worden, is nog onduidelijk.

Wensdenken

Soortgelijke zorgen heeft Hans André de la Porte van Eigen Huis over appartementencomplexen waar de bewoners geen eigen aansluiting hebben, maar er bijvoorbeeld een grote cv-installatie in de kelder staat. "Je komt dan natuurlijk heel ver boven het plafond uit en energiebedrijven hebben geen idee hoeveel mensen er in zo'n complex wonen. Hoe gaat dat geregeld worden?"

Het kabinet bracht gisteren naar buiten dat het prijsplafond een gemiddeld huishouden 2280 euro per jaar scheelt, 190 euro per maand. Maar André de la Porte maant tot voorzichtigheid: een gemiddelde is wat hem betreft eigenlijk niet te geven, omdat het enorm afhangt van iemands persoonlijke omstandigheden. Toch zo'n bedrag noemen is volgens hem "wensdenken".

Eigen Huis en de Consumentenbond hopen dat er snel meer bekend wordt over de uitwerking van het prijsplafond voor energie. "We gaan daar heel scherp naar kijken", aldus André de la Porte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl