NOS Sport

Federer wil afscheid met Nadal, maar zijn toekomst blijft ongewis: 'Ik word geen geest'

  • Franklin Stoker

    NOS-redacteur bij de Laver Cup

  • Franklin Stoker

    NOS-redacteur bij de Laver Cup

Federer hoopt op afscheidsdubbel met Nadal: 'Zou heel speciaal zijn'

Roger Federer gaat de komende maanden rustig nadenken over de vraag wat hij na zijn tennispensioen wil doen. Een ding is zeker: we zien de populairste tennisser ooit weer terug in de sport. "Ik word geen geest."

Het is volgens de 41-jarige Federer een vermoeiend proces geweest om deze zomer de harde beslissing te nemen dat terugkeren op topniveau niet meer gaat.

"Je komt op een kruispunt en realiseert je dat dit het einde van je loopbaan is", vertelt de Zwitser op een drukbezochte persconferentie in Londen in aanloop naar de Laver Cup, de jaarlijkse confrontatie tussen tennissers uit Europa en de rest van de wereld.

Hoop op laatste wedstrijd

Federer hoopt bij de Laver Cup zijn allerlaatste wedstrijd als prof te spelen. Een enkelspel kan hij fysiek niet meer aan, gehoopt wordt op een dubbelspel op vrijdag.

Ik werd er moe van om continu het geloof te moeten houden dat ik een comeback zou maken.

Roger Federer

Federer is er nog niet uit wat hij na zijn carrière wil gaan doen. Een functie als directeur of coach wellicht? Hij blijft het tennis in ieder geval trouw.

"Björn Borg vertelde me laatst dat hij Wimbledon 25 jaar heeft gemeden, omdat het voor hem zo'n pijn deed. Dat ben ik in ieder geval niet van plan", verzekert Federer. "Ik word geen geest."

"Het tennis heeft mij zoveel gegeven. Ik kan je verzekeren: jullie gaan mij terugzien. Ik weet nog niet in welke hoedanigheid, daar ga ik over nadenken. Ik heb er nu vrede mee hoe alles is verlopen. Ik heb van elk moment genoten van mijn loopbaan. Het is goed zo."

AFP
Het laatste optreden van Roger Federer in het enkelspel, na zijn nederlaag in de kwartfinales op Wimbledon

Federer oogt in de perszaal van de immense O2 Arena charismatisch en opgewekt, al zal hij zich van binnen ongetwijfeld anders voelen. Hij neemt ruim de tijd voor zijn antwoorden, zelfs als het over de moeilijkste keuze uit zijn rijke loopbaan gaat.

"Ik probeerde aan het begin van de zomer mijn trainingsintensiteit op te voeren, maar ik voelde dat het moeilijk zou worden", legt Federer uit.

Toen knakte er iets bij de Zwitser. "Ik werd er moe van om continu het geloof te moeten houden dat ik een comeback zou maken. Ik werd pessimistisch. Een scan liet bovendien zien dat de knie er niet goed uitzag. Toen kwam het besef dat het niet meer ging."

Federer had zijn keuze gemaakt en liet naar eigen zeggen in alle stilte het besef tot zich doordringen. "Ik ging op vakantie, maar gek genoeg sprak ik met niemand over de beslissing, behalve met mijn team. Ik vond het prima zo", aldus de twintigvoudig grandslamkampioen.

"Maar daarna moesten we toch een plan maken hoe we dit naar buiten zouden brengen. We probeerden het nieuws zo stil mogelijk te houden, maar op de dag dat ik mijn besluit kenbaar wilde maken, kwam het alsnog eerder naar buiten. Toen moesten we snel handelen."

Drie operaties

De afgelopen drie jaar liet Federer zich drie keer opereren aan zijn rechterknie. Hij haalde in die periode vaak nog een acceptabel niveau, met een kwartfinaleplaats op Wimbledon in 2021 als laatste wapenfeit, maar tegelijkertijd sputterde zijn lijf steeds meer tegen.

AFP
Roger Federer en Rafael Nadal tijdens de Laver Cup in 2019

Nu hoopt Federer bij de Laver Cup nog één keer te kunnen schitteren. Een enkelspel zit er fysiek niet meer in, maar een dubbelspel moet mogelijk zijn. Dat zou dan komende vrijdag moeten gebeuren.

En als het aan de Zwitser ligt, gebeurt dat aan de zijde van Rafael Nadal, zijn grote rivaal en goede vriend. "Zonder twijfel, dat zou uniek zijn", zegt Federer resoluut. "We hebben zo'n goede band en lange geschiedenis samen."

Wachten op Nadal

Nadal is van de 'grote vier' als enige nog niet in Londen gearriveerd. Novak Djokovic en Andy Murray hebben in Londen inmiddels al een aantal trainingsuren in de benen.

En ook al heeft Federer 1.526 officiële partijen gespeeld, wennen doet het nooit. "Ik ben eigenlijk best nerveus", bekende hij. "Ik heb al zo lang niet gespeeld. Hopelijk kan ik nog iets moois laten zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl