ANP
NOS Nieuws

Benzineprijs in Nederland daalt tot laagste niveau van dit jaar

Benzine tanken was in Nederland dit jaar nog niet zo goedkoop als nu. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers staat de gemiddelde landelijke adviesprijs van een liter Euro 95 vandaag op 2,092 euro en dat is het laagste punt van dit jaar. Sinds december vorig jaar was de benzineprijs niet onder de 2,10 euro gekomen.

De benzineprijs is in een paar maanden tijd hard gedaald. Op 8 juni was nog sprake van een record van 2,505 euro per liter. De afname komt vooral door de daling van de olieprijs, die wordt veroorzaakt door zorgen over een afzwakkende wereldeconomie.

"Bovendien is er in de markt minder onzekerheid over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne", zegt brandstofdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers. Hij verwacht dat de benzineprijs de komende weken verder daalt.

De prijs van benzine wordt overigens ook gedrukt door de accijnsverlaging die sinds april geldt. De accijns op loodvrije benzine ging toen met 17 cent per liter omlaag en die op diesel met 11 cent. Volgens Haagse ingewijden wordt de accijnsverlaging voorlopig voortgezet.

De prijs van diesel daalt minder hard dan de benzineprijs. De benzineprijs ging sinds begin juni met zo'n 40 cent naar beneden, en die van diesel met 20 cent. Sinds enkele weken is de prijs van diesel bij veel pompen gelijk of zelfs hoger dan die van benzine, terwijl diesel historisch gezien goedkoper is. Het verschil komt onder meer doordat West-Europa zeer afhankelijk is van Russische diesel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl