Nord Stream 1 in Noordoost-Duitsland
NOS Nieuws

Gasprijs stijgt verder na recordslotstand, olie ook duurder

De Europese gasprijs is de afgelopen weken fors gestegen. Gisteren bereikte die aan het eind van de dag een recordslotstand van 292 euro per megawattuur. En vanochtend steeg de gasprijs verder naar rond de 315 euro. Dat is tien keer zo hoog als voordat de gasprijs vorig jaar begon te stijgen.

Er zijn op de gasmarkt voortdurend zorgen over de gaslevering door Rusland. Dat land kondigde onlangs aan dat de pijpleiding Nord Stream 1 op 31 augustus opnieuw dicht gaat voor onderhoud. Volgens Rusland zal dat drie dagen duren. Maar de vraag is of en hoeveel gas er na dat onderhoud nog gaat stromen. Na eerder onderhoud deze zomer bracht Rusland de toestroom terug tot 20 procent van de capaciteit.

Zo maakte Gazprom de sluiting bekend:

Europese landen proberen in allerijl minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Bijvoorbeeld door meer in te zetten op vloeibaar gemaakt aardgas dat via schepen geïmporteerd kan worden. En door meer gasimport via leidingen uit bijvoorbeeld Noorwegen.

Voorraden worden gevuld

Landen zijn nu hun gasbergingen aan het vullen om een wintervoorraad te hebben. Daarmee lijken ze op schema te liggen. Zo waren de Nederlandse voorraden vorige week voor ruim 71 procent gevuld; andere landen waren nog verder.

"De voorraden beginnen vol te raken in Europa en dan zou je zeggen dat je ook enige rust krijgt op de gasmarkt", zegt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool. "Maar het is duidelijk toch nog steeds een verkopersmarkt. Blijkbaar houden kopers hun hart vast dat Nord Stream straks niet meer open gaat."

Niet alleen de gasprijs, maar ook de olieprijs stijgt. Die is nu voor het eerst sinds 2 augustus hoger dan 100 dollar per vat.

Benzine onder de 2 euro

De afgelopen tijd was de olieprijs juist gestaag aan het dalen, na een piek van 123 dollar begin juni. Daardoor daalde de benzineprijs ook. United Consumers houdt de gemiddelde landelijke adviesprijs bij. Die was begin juni nog zo'n 2,50 euro per liter en is nu 2,18.

Bij sommige onbemande pompen weg van de snelweg kon je de afgelopen dagen zelfs voor minder dan 2 euro tanken. Maar als de stijging van de olieprijs doorzet, zal dat snel weer voorbij zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl