ANP
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Aanmeldcentrum Bant is van de baan, COA ziet te weinig draagvlak

Er komt geen aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant. Dat blijkt uit een brief van het COA aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder, die in handen is van Omroep Flevoland. Het COA wil nog wel elders in de gemeente een locatie zoeken voor een aanmeldcentrum.

In de brief staat dat uit gesprekken met omwonenden en de lokale politiek is gebleken dat er te weinig draagvlak is voor een aanmeldcentrum naast het bestaande azc. Wel wil het COA in gesprek blijven met de gemeente, om op een andere locatie in de Noordoostpolder alsnog een aanmeldcentrum te vestigen.

"Hierbij liggen vraagstukken voor als welke doelgroep hier dan naartoe zou komen, welke infrastructuur nodig is en voor welke duur", schrijft bestuursvoorzitter van het COA Milo Schoenmaker in de brief.

Ter Apel ontlasten

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers meldde in juli dat het een boerderij en grond naast het azc in Luttelgeest had gekocht voor het opzetten van een tweede aanmeldcentrum. Het nieuwe centrum, met plek voor 250 tot 300 mensen, moest het aanmeldcentrum in Ter Apel ontlasten.

De komst van het aanmeldcentrum ligt in Bant gevoelig omdat vlak bij de nieuwe locatie al het grote asielzoekerscentrum Luttelgeest ligt, met zo'n duizend plaatsen.

Gemeente protesteerde eerder niet

Uit een reconstructie van de NOS bleek dat de gemeente eerder niet geprotesteerd heeft tegen de plannen voor het aanmeldcentrum, die al in april werden voorgelegd. Pas nadat de staatssecretaris het voornemen begin juli bekend had gemaakt, sprak burgemeester Roger de Groot van "een onwenselijke ontwikkeling".

Tegen Omroep Flevoland hadden gemeenteraadsleden daarvoor al gezegd dat ze niet doorhadden hoe concreet de plannen waren, totdat het nieuws naar buiten kwam.

Daarbij voelden ze zich gechanteerd door commissaris van de koning Leen Verbeek. Die zou de raadsleden in april hebben voorgehouden dat de lobby voor de Lelylijn in gevaar komt als ze niet meewerken aan de plannen van het COA.

Advertentie via Ster.nl