ANP
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe gevallen vogelgriep in Overijssel en Groningen: bijna 100.000 dieren gedood

Bij twee bedrijven in Groningen en Overijssel zijn vandaag nieuwe gevallen van vogelgriep vastgesteld. In totaal zijn bijna 100.000 dieren afgemaakt. Volgens het ministerie van Landbouw gaat het op beide bedrijven waarschijnlijk om de hoogpathogene variant van het virus, wat betekent dat dieren zieker worden en het virus sneller doorgeven.

Bij een eendenbedrijf in het Overijsselse Schuinesloot, ten noorden van Hardenberg worden alle ongeveer 60.000 dieren op het bedrijf afgemaakt. In een zone van drie kilometer rond het besmette bedrijf liggen nog zeven andere pluimveebedrijven. Zij worden de komende weken door de NVWA gecheckt op vogelgriep.

Vervoersverbod voor 36 pluimveebedrijven

In een straal van tien kilometer liggen 36 pluimveebedrijven, waarvoor per direct een vervoersverbod geldt. Dat betekent dat er geen vogels, eieren, mest, gebruikt strooisel en andere producten die van pluimveebedrijven komen, mogen worden vervoerd.

In deze zone geldt ook een ophok- en afschermplicht. "Deze gold al eerder in verband met de besmetting in De Krim, waarmee de tienkilometerzone grotendeels overlapt", aldus het ministerie van Landbouw.

Meer gevallen van vogelgriep

Ook bij een pluimveebedrijf in Oldekerk in de provincie Groningen is vandaag vogelgriep vastgesteld. Bij het vermeerderingsbedrijf van ouderdieren worden in totaal circa 38.000 dieren geruimd. Het gaat waarschijnlijk ook daar om een hoogpathogene variant.

Binnen een zone van drie kilometer ligt nog een pluimveebedrijf. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert of daar ook vogelgriep heerst. In een zone van tien kilometer rond het getroffen gebied liggen dertien andere pluimveebedrijven, waarvoor per direct een vervoersverbod geldt.

Friesland

Afgelopen vrijdag werden in het Friese Tjerkgaast al 87.000 vleeskuikens geruimd. In de afgelopen weken is vogelgriep ook vastgesteld in Barneveld, Daarle, Vriezenveen en De Krim in Overijssel, meldt RTV Oost.

Nederland heeft te kampen met de ergste vogelgriepuitbraak in twintig jaar. In heel het land zijn meer dan zeventig bedrijven getroffen door het virus.

Weer 100.000 kippen geruimd, gaat vogelgriep ooit nog weg?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl