NOS
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Mbo-school Barneveld getroffen door vogelgriep

Mbo-school Aeres in Barneveld is getroffen door vogelgriep. Op de onderwijsinstelling worden meerdere opleidingen dierenverzorging aangeboden. 1200 dieren worden geruimd, meldt Omroep Gelderland.

Directeur van de onderwijsinstelling, Gertwim de Haas, zegt dat er al langer voor werd gevreesd. De school ligt in het hart van de pluimveesector, een gebied dat al bijna een jaar lang geteisterd wordt door vogelgriep.

"Afgelopen vrijdag waren er signalen dat enkele watervogels ziek waren. Die schijnen er extra vatbaar voor te zijn. Aan het einde van de dag was er al een vogel gestorven. We hebben toen monsters naar Lelystad gestuurd", zegt De Haas tegen de omroep.

Geen les met vogels

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit kwam gisteren naar de school toe en stelde de uitbraak officieel vast. Toen zijn de eerste vogels al preventief geruimd, met uitzondering van de tropische vogels. In totaal worden 1200 dieren geruimd. Directeur De Haas noemt dat "zeer triest".

De komende maanden kan er op de school mogelijk niet met pluimvee of gevogelte worden gewerkt en dat heeft gevolgen voor de studenten. "Hopelijk kunnen we na een maand of twee met wat proefdieren beginnen", zegt De Haas. "Daarna moeten we het weer opbouwen met kweekvogels."

Op de opleidingen die de Barneveldse school aanbiedt, wordt ook met andere dieren gewerkt, zoals kamelen, alpaca's en knaagdieren. Dat kan gewoon doorgaan. "Er blijven veel dieren over, maar praktijklessen rondom pluimvee en watervogels kunnen we voorlopig niet geven. En het schooljaar is net begonnen."

Advertentie via Ster.nl