Vogelgriep in Barneveld, vervoersverbod voor 220 bedrijven in de regio
In Barneveld is opnieuw vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf. De 41.000 legkippen daar moeten worden geruimd. Het gaat waarschijnlijk om de hoogpathogene variant, die besmettelijker is en dieren zieker maakt.
Voor pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rond het bedrijf geldt per direct een vervoersverbod om verdere besmetting te voorkomen. 220 bedrijven in het hart van de pluimveesector worden daardoor geraakt.
"Dit is een keiharde klap", zegt voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. Hij wijst erop dat er in de regio bedrijven zijn die al sinds een eerdere besmetting in april geen vogels meer hebben. "Die zitten al heel lang met leegstand. Dat betekent meer dan een half jaar geen inkomen."
'Grote zorgen'
In de directe omgeving van het nu getroffen bedrijf liggen geen andere pluimveehouderijen, dus er hoeven geen extra dieren te worden geruimd. Wel houdt de NVWA de komende twee weken 34 bedrijven in een straal van 3 kilometer nauwlettend in de gaten.
In de regio, waar van oudsher veel pluimveebedrijven zijn gevestigd, werd dit jaar al meerdere keren vogelgriep vastgesteld. Zo was er sinds halverwege vorige maand al een vervoersverbod van kracht in de omgeving vanwege een besmetting bij het dorp Lunteren.
Oplaat vindt het verontrustend dat de besmettingen ook in de zomer aanhouden. "Dat baart grote zorgen. Elk virus verdwijnt door zon en warmte, maar we hebben te maken met een virus dat blijft. Dat is wereldwijd nog nooit voorgekomen."
Vleeskuikens en sierwatervogels
Gisteravond maakte het ministerie van Landbouw bekend dat er ook vogelgriep was vastgesteld in het Noord-Friese Blija. Daar worden 66.000 vleeskuikens geruimd. Hier is een vervoersverbod ingesteld voor acht andere bedrijven en worden twee pluimveehouders intensief gecontroleerd op ziekteverschijnselen.
Bij een hobbyboer in de gemeente Bunschoten werd de vogelziekte gisteren ook vastgesteld bij sierwatervogels. Ook zijn 150 dieren worden geruimd.
Laser en geluidskanon
Vanwege al deze besmettingen hoopt Oplaat dat pluimveehouders wordt toegestaan watervogels uit hun omgeving te verjagen, zodat die de ziekte niet kunnen overbrengen. Hij wil de regels versoepeld zien zodat boeren eerder een laser of geluidskanon kunnen inzetten.
"Ook moeten we de omgeving van bedrijven minder aantrekkelijk maken voor watervogels. Als er ergens nieuwe natuur wordt gepland, dan moet dat geen grote watervlakte worden, maar drassig gebied, wat een minder grote aantrekkingskracht heeft op ganzen en eenden."
Oplaat merkt op dat de ziekte het leven van collega's beheerst. "Je merkt bij evenementen en bijeenkomsten dat er niemand meer komt. Iedereen is erop gespitst dat hij niet daar het virus van een collega meeneemt."
In totaal gelden er nu voor elf gebieden in Nederland een vervoersverbod wegens de vogelgriep.