Zelensky bij zijn bezoek aan Izjoem, woensdag
NOS Nieuws

Zelensky: massagraf gevonden bij bevrijde stad Izjoem

De Oekraïense autoriteiten hebben een massagraf ontdekt bij de onlangs bevrijde stad Izjoem. Dat heeft president Zelensky bekendgemaakt in zijn nachtelijke videoboodschap. Details over het aantal gevonden lichamen en hun doodsoorzaak gaf hij nog niet.

"Er is een massagraf met mensen erin gevonden in Izjoem, in de regio Charkov. De nodige procedures zijn daar al begonnen. Meer informatie - heldere en verifieerbare informatie - zal morgen beschikbaar zijn", aldus Zelensky, die de stad ten zuidoosten van Charkov woensdag onverwacht bezocht na de razendsnelle opmars van zijn troepen in de regio.

Vooralsnog is dus onduidelijk hoeveel mensen er op de plek begraven zijn en om wie het gaat. Journalisten van persbureau AP melden dat ze ter plaatse zijn geweest bij de plek, die in een bos bij Izjoem zou liggen. Op een markering zou te lezen zijn dat er 17 Oekraïense militairen liggen. Daaromheen zouden honderden graven met kruizen liggen.

Dit zijn beelden van het massagraf:

Massagraf gevonden bij bevrijde stad Izjoem

Hoewel verdere details nog ontbreken, legt Zelensky het verband met andere Oekraïense plaatsen waar Rusland op grote schaal burgerslachtoffers heeft gemaakt. "Boetsja, Marioepol en nu helaas ook Izjoem. Rusland verspreidt overal dood en verderf en moet daarvoor verantwoordelijk worden gehouden. De wereld moet Rusland verantwoording laten afleggen voor deze oorlog", zei hij.

De Britse omroep Sky News meldt op basis van een hoge Oekraïense politiefunctionaris dat er zo'n 440 graven zijn gevonden in Izjoem. Deze Serhii Bolvinov zei tegen de omroep dat alle lichamen zullen worden opgegraven en nader zullen worden onderzocht op mogelijke sporen van Russische oorlogsmisdaden.

Gevraagd hoe de slachtoffers in de aangetroffen graven om het leven zijn gekomen, zei Bolvinov dat een deel is doodgeschoten en dat anderen omgekomen zijn door artillerievuur en luchtaanvallen. Veel doden zijn volgens hem nog niet geïdentificeerd. "Dit is zo'n verschrikkelijk verhaal. Akelig, hoe je er ook naar kijkt. Het kwaad dat dit heeft aangericht zal worden gestraft, dat weet ik zeker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl