NOS Nieuws

Onderzoek naar oorlogsmisdaden in bevrijde gebieden Oekraïne

Door de snelle opmars van het Oekraïense leger is een groot deel van de regio Charkov bevrijd. Voor het eerst sinds februari zijn de dorpen en steden in de regio weer bereikbaar voor journalisten en autoriteiten. Langzaamaan wordt steeds meer duidelijk hoe het leven was onder de Russische bezetting.

Op beelden uit meerdere bevrijde woonplaatsen is de ravage goed te zien, maar ook de schade van de gevechten in februari en maart is nog niet hersteld. Tijdens de bezetting zijn er meerdere burgerdoden gevallen. Er wordt onderzoek gedaan naar mogelijke oorlogsmisdaden.

Een van de steden waar het felst strijd is geleverd, is Izjoem. Volgens het hoofd van de gemeenteraad zijn daar tijdens de Russische bezetting zeker duizend burgers omgekomen. "Nog meer mensen hebben geleden onder het gebrek aan tijdige medische zorg", zegt hij tegen het Oekraïense korrespondent.net. Bij de verovering van de stad in maart zouden de Russen alle medische instellingen in Izjoem hebben vernietigd.

Hij schat dat 80 procent van de infrastructuur is verwoest. "Maar het ergste is dat de winter in aantocht is. De gecentraliseerde verwarming, die door de meeste bewoners werd gebruikt, is vernietigd."

CNN was als eerste internationale medium in Izjoem. Het team zag daar onder meer een school die door de Russen als commandocentrum werd gebruikt.

Izjoem na de bevrijding, 'de Russen gedroegen zich als varkens'

Beelden van burgers die het Oekraïense leger verwelkomen, gingen de afgelopen dagen de wereld over. Volgens CNN waren niet alle burgers in Izjoem gelukkig met hun komst: zij gaven hen de schuld van beschietingen en bombardementen. Anderen zeggen juist dat de Russen daarvoor verantwoordelijk zijn.

De meeste inwoners van de regio zijn voor of tijdens de bezetting gevlucht. Grootschalige wreedheden, zoals werden ontdekt in Boetsja, zijn in de regio tot nu toe niet aan het licht gekomen. De meeste doden die in de regio zijn gevallen, zijn slachtoffers van beschietingen of bombardementen.

Martelingen

Wel doet de openbaar aanklager onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden in het dorp Zaliznytsjne. In een statement op Facebook wordt gemeld dat er in het dorp vier lichamen zijn opgegraven. Alle vier zouden sporen van marteling vertonen. Volgens lokale bewoners gaat het om dorpsgenoten die door Russische soldaten zijn gedood.

Ook in de stad Charkov en de dorpen Sjevsjenko en Lozova doet de aanklager onderzoek naar oorlogsmisdaden. Hier gaat het voornamelijk om beschietingen waarbij mogelijk bewust burgers onder vuur zijn genomen.

Leraren

In de tijd dat de Russen aan de macht waren, zijn er Russische leraren naar het gebied gebracht. Vanaf 1 september werden in bezette gebieden de lessen in het Russisch gegeven. Op Telegram gingen video's rond van soldaten die boeken over de Oekraïense geschiedenis uit de bibliotheken haalden.

Volgens Oekraïens parlementslid Oleksiy Gontsjarenko worden de Russische leraren na de bevrijding vastgehouden in de stad Koejansk. Verwacht wordt dat zij in Oekraïne zullen worden berecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl