Een gebouwencomplex in de vorm van het jaartal 2022 in Doha, Qatar
NOS Nieuws

KNVB steunt oproep voor compensatie arbeidsmigranten Qatar

De KNVB heeft via een Europese werkgroep wereldvoetbalbond FIFA gewezen op de noodzaak van compensatie en betere juridische ondersteuning voor arbeidsmigranten in Qatar. Daar wordt in november en december het WK voetbal gehouden.

De FIFA had na een bezoek van de werkgroep van de UEFA aan Qatar in juni van dit jaar toegezegd te reageren, maar dat is nog niet gebeurd, meldt de KNVB. Daarop heeft de werkgroep, waarin de KNVB een van de voortrekkers is, een brief gestuurd naar de wereldvoetbalbond waarin die zo snel mogelijk duidelijkheid vraagt.

De KNVB reageert op de opiniepeiling die mensenrechtenorganisatie Amnesty International in Nederland en veertien andere landen heeft laten uitvoeren. Daarin zegt ruim twee derde van de ondervraagden dat de KNVB zich publiekelijk moet uitspreken over de mensenrechtenkwesties die samenhangen met het WK in Qatar, waaronder compensatie voor arbeidsmigranten.

Bij werkzaamheden in aanloop naar het WK voetbal zouden duizenden arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen, meldde The Guardian vorig jaar. Ook moesten buitenlandse arbeiders zichzelf vaak diep in de schulden steken om in Qatar te mogen werken.

'Geen voorstander van WK in Qatar'

De voetbalbond wijst erop dat het zich al bij de toewijzing van het WK in 2010 heeft uitgesproken en geen voorstander was van Qatar als gastland. "Over de mensenrechtensituatie hebben wij ons veelvuldig uitgesproken, zowel in interviews in de pers, als toen we de petitie in ontvangst namen van #CancelQatar", meldt de bond.

De KNVB zegt zich in te spannen om de situatie van de arbeidsmigranten in Qatar te verbeteren door die ter sprake te brengen bij het organisatiecomité van het WK, FIFA, de ambassade en autoriteiten in Qatar en de internationale vakbonden.

De bond steunt het pleidooi van Amnesty voor compensatie van de arbeidsmigranten. "Ook wij vinden dat de slachtoffers of nabestaanden moeten worden gecompenseerd, waarbij een rol is weggelegd voor werkgevers, de overheid in Qatar, het organisatiecomité en FIFA."

Omstreden WK in Qatar: dit is het land waar we gaan voetballen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl