Rotterdam The Hague Airport
NOS Nieuws

Te veel lawaai Rotterdam The Hague Airport, inspectie trekt gele kaart

De Inspectie Leefomgeving en Transport berispt Rotterdam The Hague Airport (RTHA) omdat dit jaar de geluidsnormen overschreden dreigen te worden. De luchthaven heeft zelf gemeld dat er mogelijk te veel lawaai wordt gemaakt, maar de inspectie vindt dat er te weinig wordt gedaan om dat te voorkomen.

RTHA meldde vorige week bij de inspectie dat de geluidsbelasting dit jaar te hoog lag. Volgens het vliegveld komt dat mede doordat de trauma- en politiehelikopters die er staan vaker werden ingezet. Ook zou de wind vaker uit het oosten en noorden komen, waardoor Schiedam meer overlast ervaart.

De luchthaven zei zelf al actie te hebben ondernomen om geluidsoverlast te beperken. Ook is aan luchtvaartmaatschappijen gevraagd of zij kunnen bijdragen aan het verminderen van lawaai.

'Aanvullende maatregelen nodig'

De inspectie vindt dit te vrijblijvend en heeft de luchthaven een officiële waarschuwing gegeven. "RTHA moet aanvullende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de grenswaarden aan het einde van het gebruiksjaar 2022 niet worden overschreden."

Of dat lukt moet duidelijk worden als na 1 november de balans wordt opgemaakt. De inspectie waarschuwt nu al dat als er niks verandert, de geluidsnormen overschreden zullen worden.

Mocht RTHA er niet in slagen de geluidsoverlast voldoende te beperken, dan kan de directie van de luchthaven op het matje worden geroepen en dreigt er een boete. De hoogte daarvan hangt af van de ernst en duur van de overschrijdingen en hoeveel RTHA heeft gedaan om dat te voorkomen.

De inspectie stelde in 2018 ook al eens vast dat de geluidsnorm werd geschonden. Toen mocht de luchthaven als straf tijdelijk minder geluid maken en moest een verbeterplan worden opgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl