NOS Nieuws

Tinder 10 jaar: vluchtig contact voor de één, de ware liefde voor de ander

Het is een app die vele levens heeft veranderd, zelfs levens heeft gecreëerd en soms ook levens verwoest. Vandaag op de kop af bestaat Tinder tien jaar.

Zeg je Tinder dan hoor je vaak verhalen over seksueel getinte chatberichten, vluchtige afspraakjes en het eindeloos swipen naar een volgende match. De keuze is immers reuze, misschien wel té. Sommigen geven het daten via apps als Tinder na een tijdje op, maar er zijn ook genoeg mensen die hun ware liefde via Tinder hebben gevonden.

Merlin en Martin hebben elkaar via Tinder ontmoet en hebben inmiddels twee Tinderbaby's

Een van hen is Merlin. Zij ontmoette Martin vijf jaar geleden dankzij Tinder. Inmiddels zijn ze getrouwd en hebben ze twee kinderen, tinderbaby's dus. Merlin: "Eerst was ik totaal niet overtuigd van de kracht van Tinder. Het was vrij oppervlakkig allemaal. Bij Martin was dat anders. We waren leuk aan het chatten en hebben snel afgesproken. Ik weet zeker dat we elkaar in de kroeg nooit zouden hebben zien staan, want ik val normaal op heel andere types. Dat vind ik het mooie aan Tinder, dat je in contact komt met mensen buiten je bubbel. Ik schaam me ook niet dat we elkaar op deze manier hebben ontmoet."

Het taboe dat lange tijd op Tinder en online daten rustte lijkt steeds kleiner te worden, ziet trouwambtenaar Mildred Nijhove. "Meer dan een derde van de stellen die ik trouw heeft elkaar online ontmoet. Vroeger had ik voorgesprekken met ze en dan mocht ik absoluut niet tijdens de ceremonie zeggen hoe ze elkaar ontmoet hebben. Maar inmiddels wordt het in geuren en kleuren verteld. Dat is echt een ontwikkeling van de laatste twee, drie jaar. Mede veroorzaakt door de coronacrisis toen mensen thuis moesten blijven."

Chayen (links) had tijdens de coronacrisis een match met Tessa en ze zijn nu nog steeds samen

Chayen was ook zo iemand die tijdens de coronacrisis Tinder gebruikte. "Vooral om een praatje te maken, want er was bijna geen mogelijkheid om mensen te ontmoeten. Uiteindelijk raakte ik in gesprek met Tessa en toen spraken we al snel af. We zijn nog steeds heel gelukkig samen."

"Er bestaat zo'n romantisch idee dat je je ware liefde kunt tegenkomen in de supermarkt, zoals je in de films ziet. Maar dat is natuurlijk niet de realiteit. Tinder maakt het contact leggen erg makkelijk. Je kunt het voor een hoop lol gebruiken natuurlijk, en dat gebeurt ook veel, maar het kan ook nuttig zijn voor iets serieus."

Kieskeuriger

Het grote aanbod op Tinder zorgt er ook voor dat mensen vaker verder kijken. Mildred Nijhove: "Er wordt veel geswipet op uiterlijk, mensen worden er kieskeuriger door. Dat is jammer, want op een foto zie je niet of iemand geweldige humor of een heerlijke energie heeft. De eisen die sommigen hebben zijn ellenlang en soms heel onwerkelijk. Niemand is perfect. Aan de andere kant kan je juist ook heel gericht zoeken naar jouw type. Als je weet wat je wil dan kan je daarvoor veel onzin overslaan."

Merlin: "Een alleenstaande vriendin van mij vindt Tinder helemaal niks. Ze wordt vaak vervelend aangesproken, maar ik geloof dat in die hooiberg toch die ene persoon zit. Zeker, er zitten mensen op met verkeerde intenties, maar dat heb je in het dagelijks leven ook. En ook daar ga je dan weer verder, net zoals je op Tinder zou moeten doen."

Jacht

Niet iedereen zoekt de ware liefde op Tinder. De app draait ook om het vluchtige contact, vaak met seks als doel. Hannah gebruikte Tinder tussen haar 41e en 43e nadat ze uit een lange relatie kwam. "Ik had het echt nodig en heb mooie, spannende en grappige avonturen beleefd, vooral met jongere mannen. Zo sprong ik ooit eens bij iemand achterop de motor en reden we eerst een stuk verder voordat hij pas zijn helm afzette."

Het ging mij meer om de spanning, niet zozeer om de seks. Ik beschouwde het als een soort jacht. Je jaagt op je prooi en heb je die eenmaal te pakken, dan ga je naar de volgende. Maar op een gegeven moment krijg je wel een leeg gevoel daardoor. En soms waren er ook vervelende momenten, het is niet altijd veilig."

Ze kijkt met plezier terug op haar Tinderavonturen, maar de echte liefde er vinden, daar gelooft ze niet echt in. "Daar is het niet echt het platform voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl