Johan (33) ging een jaar offline

'Daten zonder internet is niet te doen'

Geen Facebook, geen Tinder, geen appjes. Het was het afgelopen jaar stil rondom Johan van Houten (33). Althans, online. Hij was helemaal klaar met sociale media en besloot een jaar lang alles wat verbinding kon maken met het internet, de deur uit te doen. Dit is zijn laatste week offline.

"Als ik met vrienden naar de kroeg ging, zat iedereen naar z'n telefoon te kijken. Inclusief ikzelf. Daar ergerde ik me aan", vertelt hij. "Ik ging niet naar de kroeg om met m'n telefoon te spelen. Dan had ik net zo goed thuis op de bank kunnen gaan liggen."

De enige oplossing was volgens hem een compleet jaar offline gaan. Geen mobiele telefoon, geen e-mail, geen avondje Netflix. "Als ik tegen m'n vrienden had gezegd: ik ga een weekje niet Facebooken, dan hadden zij gezegd: ja, leuk, moet je doen. Het is ook een soort experiment. Kun je überhaupt nog offline leven?"

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het heeft hem klanten gekost

Volgens Johan kan dat nog prima. Het vergt wel de nodige organisatie en planning. "Het kost veel tijd om iedereen te bellen en uit te leggen wat je doet. Ik heb uren aan de lijn gehangen om bedrijven te vragen of ze me nog brieven konden sturen. De bank stuurt mij nu bijvoorbeeld overschrijvingsformulieren, maar daar moet ik wel wat voor betalen. Bij KPN probeerden ze me een koperen telefoonlijn uit m'n hoofd te praten, want een alles-in-1-pakket was immers goedkoper."

Zijn bedrijf in loopbaancoaching heeft wel wat hinder ondervonden van Johans jaar offline. "Sommige mensen willen niet alles via de telefoon bespreken, maar willen gewoon kunnen e-mailen. Dat deed ik niet. Dat heeft me wel wat klanten gekost."

Internetloze man zoekt vrouw

En hoe zat het met de liefde? Want Johan wilde een vrouw. "Voordat ik offline ging, zat ik op Tinder en allerlei datingsites. Nu moest ik offline gaan daten. Lekker ouderwets met briefjes in de supermarkt bij de Vraag en Aanbod-rubriek: Analoge man zoekt leuke vrouw. Maar daar kwamen nul reacties op."

Daarna plaatste het Utrechts Stadsblad een oproep van Johan. Twee vrouwen reageerden, maar die wilden hem vooral complimenteren met zijn originele project. Uiteindelijk had Johan in z'n jaar offline toch één scharrel, maar: "Ze miste het appen. Ik stuurde haar eens per week een kaartje, dat vond ze te weinig."

Het is Johans laatste week offline, maandag mag hij weer inloggen op het web. Of hij nu ook minder gebruik gaat maken van internet? "Zeker. Ik zal mijn smartphone wel gewoon bij me hebben zoals eerst, maar ik zal 'm vaker uitzetten. Het offline leven heeft me veel opgeleverd. Ik voel me rustiger en gelukkiger dan toen ik altijd maar online en bereikbaar was. Dat gevoel wil ik blijven houden."

P.S. Mocht je met Johan in contact willen komen, stuur hem dan vooral een kaartje: Livingstonelaan 488 in Utrecht.

Deel artikel: